Кламер БГ - Новини: Парламентът е платил над 10 хил. лв. за командировка на депутат от ДПС до САЩ с Гешев

Парламентът е платил над 10 хил. лв. за командировка на депутат от ДПС до САЩ с Гешев

България

|
Пет, 24 Фев 2023г. 12:08ч.
Парламентът е платил над 10 хил. лв. за командировка на депутат от ДПС до САЩ с Гешев

Хамид Хамид (вляво) по време на посещението в САЩ. Снимка: Пресцентър ДПС

Над 10 хил. лв. от бюджета на парламента са похарчени за командировка на депутата от ДПС Хамид Хамид до САЩ. Това става ясно от отговор на въпроси, зададени от Ивайло Мирчев, народен представител от "Демократична България".

Хамид бе в САЩ заедно с главния прокурор Иван Гешев. Двамата заминаха с обяснението, че ще присъстват на Националната молитвена закуска, ежегодно събитие под егидата на американския президент. В дните след пристигането им бяха разпростанени снимки от няколко срещи с тяхно присъствие.

Пътни и дневни

Пътуването на Хамид е струвало на парламента 10 442. 58 лв., става ясно от отговора до Мирчев. В тази сума влизат самолетните билети, разходите за нощувки и дневни.

Според официалното съобщение на ДПС по време на посещението си в САЩ Хамид е участвал в молитвената закуска и е провел "работна среща за влизането на България в Шенген". Тя е била с австрийския сенатор проф. Йозеф Хьохтъл, който обещал да помага на страната ни.

"Срещите минаха добре. България има нужда от подкрепа на всяко ниво. Подобни срещи трябва да се правят по-често и по-интензивно", обобщил е депутатът.

А кой плати за Гешев?

И досега остава загадка кой е платил за пътуването на главния прокурор Гешев. На въпроси на Mediapool от държавното обвинение заявиха само, че пари от бюджета на прокуратурата не са харчени. Освен това Гешев е бил в отпуска. Посещението му е било в "лично качество".

Въпреки това обаче за визитата бе съобщено на сайта на прокуратурата, който публикуваше и информации за посещенията и срещите му.

Още преди пътуването от посолството на САЩ заявиха, че нямат нищо общо с организацията му.

mediapool.bg