Кламер БГ - Новини: Парк Странджа унищожен от мафиотско-олигархични структури

Парк Странджа унищожен от мафиотско-олигархични структури

Биволъ

|
Вт, 09 Септ 2014г. 16:41ч.
Парк Странджа унищожен от мафиотско-олигархични структури

milena-gori2

Снимки Милена Маринчева

Репортери на Биволъ засякоха нощна сеч на вековна гора на територията на парк Странджа. В малките часове на ноща обикалят пълни тирове с немаркирана дървесина. По информация от служители в горските структури същите камиони разтоварват на пристанище Бургас, а вековните трупи заминават с крайна точка Турция.

milena-gori3

През 2011 г. Бяха приети промени с нови изисквания за регламентирана и санитарна сеч. По информация на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ)

сечта е напълно в рамките на закона, но от три години насам функционират шест самостоятелни дружества със стопанска дейност, за които отговаря ИАГ.

Агенцията е структура към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за която винаги е отговарял ресорен зам.-министър на земеделието. Когато правителството на Орешарски дойде на власт през юни миналата година финансовите отчети и количеството за регламентирана сеч не се споменават никъде и министерството отказва информация. Ситуацията в момента не се е променила съществено, но новият зам.министър Георги Костов е човек, който напълно разбира проблема и обещава, че ако има мандат би ревизирал досегашната гибелна държавна политика в гората ни.

От кадрите личи тоталния погром на територията на Природен Парк Странджа... На влизане в самия парк нещата изглеждат спокойно, но към вътрешността му около землището на селата Евренозово и Близнак гледката заприличва на лунен пейзаж. За сечите в тази местност отговаря Горско стопанство Звездец. Както се вижда в "парка" се работи и с тежкотоварни верижни машини – целият район е изровен.

milena-gori4

Повалените трупи са осеяли

целия път от Босна до Малко Търново, страшна е картината и край Граматиково, Заберно, Визица, Бяла, Сливарово. Шумът от резачки се чува навсякъде и непрекъснато. Стволове на 200-годишни дъбове и букове, разхвърляни произволно клони са оформили зловеща стена от двете страни на шосето, в продължение на десетки километри. Това са трупите, приготвени за извозване. Навътре в гората има още стотици повалени дървета в очакване някой да ги изкупи. А половината от тях

не са маркирани. Срещаме мести хора и питаме коя е фирмата, която сече в района „Работим за фирма „Дъбрава", ама при нас всичко е редовно, обясняват двама цигани, тръгнали с каруца. Сеч се извършва в момента и в уникалната природна местност „Качул" - в сърцето на Странджа.

Същото положение е на път за сакралното тракийското светилище Индипасха, което се свързва заради девствения лес с легендите за Орфей. Един маршрут, който би могъл да се превърне в туристическа дестинация със световен интерес в момента изглежда като филм на ужасите. Световна туристическа дестинация, но в някоя друга държава ☹

Дори не е нужно вече да се питаме се КОЙ допусна хайдушките български гори да бъдат унищожени и превърнати в печалба за олигарсите.

Орхан, Али и Гюнсер - това са тримата ортаци, които от години държат жежнята край Граматиково. Фирмата, с която легализирали бизнеса си у нас се казва „Орфи". Обществена тайна в района е, че е свързана с ДПС.

Така си обясняваме и думите на местните хора, че странджанската гора изчезна в Турция и в касите главно на фирми свързани с тази политическа партия, която повече от 10 г. се разпорежда със земята и горите ни.

Цялата сеч, дали е в общински или в държавни гори, се контролира от Районната дирекция по горите в Бургас. Задаваме си и още един въпрос – КОЙ е притежателят на ловните полета маркирани с табели, които забраняват дори преминаването на хора? Навсякъде из парка ги срещаме, като зловещи феодални владения, забраняващи незаконно достъпът на граждани до планината. Чудим дали ако някой дръзне да мине, няма да стане мишена на стрелба, или смаоразправа с дебеловрати гардове? Със сигурност не може човек да се разхожда из "парка", да си направи семеен пикник, или просто туристически преход сред природата. Отвсякъде се виждат само отвратителни сечища и се чувства напрежение от евентуална атака, ако без да искаш си прекрачил граница на мутренско ловно поле. В най-бедната и мизерна страна в Европа обаче това ежедневие се понася от обществото.

milena-gori1

Другият голям проблем е, че фирмите които са получили концесия за изсичане на странджанските легендарни гори, ползват работници от т.нар. "градешки цигани". Тези бригади си устройват катуни в сърцето на "Парк Странджа" и докато изсичат гората й живеят на терен. През месеците на тяхното пребиваване всеки катун се превръща в огромно незаконно сметище, защото всичко се изхвърля неконтролирано наоколо – в дерета, в реките, на поляните, из храстите. Когато сечта приключи – остава пейзаж, който трудно може да бъде понесен от нормално човешко същество – опустошена и унищожена природа, а на мястото на дивната красота – смрадливо и мащабно сметище, с катурнати катуни, найлони, дюшеци, изгнили одеала, човешки и животински екскременти навсякъде и всичко което можете да си представите.

На среща в МОСВ с Министър Жекова преди около 2 седмици, стана ясно, че никой не контролира фирмите концесионери за замърсяването на околната среда. Министерските чиновници цинично отговориха, че нямат ресурси да следят за подобни престъпления – липсвали им хора, пари, коли, бензин и т.н. С една дума МОСВ не може да си изпълнява основната мисия, с която съществува изобщо. В договорите на ИАГ с фирмите концесионери по изсичането на горите също липсвала клауза да не се замърсява околната среда и затова те не търсят сметка на циганите какво изхвълят и къде. Това също стана ясно от проведената среща. Местните общини пък напълно нехаят за проблема.

Резултатът от тази абсолютна абдикация на държавата от опазването на природното ни богатство е опустошена природа за поколения напред, а оттам трайно лишение на стапящото се население за какъвто и да бил алтернативен поминък. Бъдещето на подобна престъпна държавна политика е стопанско, икономическо и демографско запустение, катаклизми предизвикани от поголовното изсичане. Апокалиптичните потопи напоследък са само едно от наказанията, които природата ни дава, след като човешкият съд за престъпленията не действа.

bivol.bg