Кламер БГ - Новини: Парите за подкупа на Иванчева стигнаха до съда

Парите за подкупа на Иванчева стигнаха до съда

България

|
Четв, 07 Фев 2019г. 17:08ч.
Парите за подкупа на Иванчева стигнаха до съда

Парите, които според прокуратурата са били предадени като подкуп на отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, стигнаха до съдебната зала. Пачките с евро бяха извадени почти година след ареста на двете заедно със сочения за посредник Петко Дюлгеров.

Разследващите твърдят, че 70-те хиляди евро са поискани от строителния предприемач Александър Ваклин, за да се задейства процедура по един от жилищните му проекти в "Младост".

В деня на ареста им 56 хиляди евро бяха открити в колата, с която пътуваха Иванчева и Петрова, а останалите 14 хил. евро – при задържането на Дюлгеров близо до Народния театър в столицата. Оттогава парите са стояли запечатани в найлонови пликове.

Банкнотите бяха извадени по искане на Петрова, която твърди, че по лепенките, сложени им от разследващите, липсват подписи. Или пък подписаните хора не са присъствали на ареста им пред Спортната палата. Тогава парите бяха броени на място, което наложи двете жени да стоят на булеварда с белезници часове наред.

Парите се опаковани в пликове, като върху всеки има по четири лепенки с подписите на следователите и поемните лица, констатира съдия Иво Хинов. На част от лепенките наистина няма подписи или не се виждат, тъй като са залепени една върху друга.

По искане на адвокатите на Иванчева съдията разреши номерата на всички банкноти от пликовете да се сравнят със записаните от протоколите за изземането им.

Да се издирят посетителите от район "Младост" от 9 февруари миналата година. Това поиска Дюлегров. В този ден бизнесменът Ваклин е имал среща с Иванчева и бил оборудван със СРС-та.

От записа се чува как той си говори с друг мъж, докато чака пред кметския кабинет. Непознатият му заявява, че имал оферта за 15 хил. лв. и споменава спецпрокуратурата. Според Иванчева и защитата й той казва, че офертата е "те да я направят да изчезне". Репликата стана повод за спор с прокуратурата, тъй като не се чува ясно на записа. От държавното обвинение твърдят, че говорещият може да е казал както "от" прокуратурата, така и "до". Заради тази фраза защитниците поискаха втори разпит на Ваклин, но той заяви, че не познава. Според Дюлгеров човекът може да се установи от протоколите на районната община, в които се записвало кой е ходил при кмета.

mediapool.bg