Кламер БГ - Новини: Парите за образование щели да нараснат с 500 млн. лева през 2020 г.

Парите за образование щели да нараснат с 500 млн. лева през 2020 г.

България

|
Четв, 24 Окт 2019г. 14:50ч.
Парите за образование щели да нараснат с 500 млн. лева през 2020 г.

Парите за образование в бюджета за 2020 г. ще са около 500 млн. лева повече от заложените за тази година. Основната част от сумата - около 360 млн. лева, ще отидат за по-високите учителски заплати. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в четвъртък, цитиран от БТА.

Възнагражденията на педагозите ще се увеличат с по-малко от 20%. С толкова бяха вдигнати заплатите през тази година.

Отделно очакваме да бъдат заложени и средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10-процентно увеличение на възнагражденията, каза министър Вълчев. Същият допълнителен разход беше заложен и в тазгодишния бюджет, а за него бяха определени около 40 млн. лева.

Вълчев очаква да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и на БАН. "Може би за първа година ще има и национални програми във висшето образование, с които да провокираме висшите училища да имат ефективни политики в определени области. Най-вероятно една от програмите ще бъде за педагогическото образование и водим разговори сега с висшите училища", съобщи министър Вълчев. Въпросните програми са финансиране за промяна на учебните планове по специалности, смятани от държавата за приоритетни.

Той отбеляза, че вероятно ще има и целеви средства за модернизация на ученическите общежития през следващата година, както и за обновяване на кабинетите в училищата.

mediapool.bg