Кламер БГ - Новини: Парадокс: След похвала шефът на парк "Рила" е уволнен за несправяне с работата

Парадокс: След похвала шефът на парк "Рила" е уволнен за несправяне с работата

България

|
Вт, 18 Окт 2022г. 15:55ч.
Парадокс: След похвала шефът на парк "Рила" е уволнен за несправяне с работата

Парадокс: След похвала шефът на парк

Скандалът с уволнението на шефовете на националните паркове “Рила” и “Пирин” се разраства. Оказва се, че екоминистърът Росица Карамфилова е уволнила шефа на парк “Рила” Владимир Милушев заради несправяне със задълженията му, седмици след като проверка на ведомството е отчела точно обратното - много добре осъществяван контрол. Денят във вторник започна с протест пред Министерство на околната среда от екоактивисти от "За земята" и на коалиция "За да остане природа в България", в който лично участва и бившия екоминистър Борислав Сандов. Експерти от "Продължаваме промяната" риторично попитаха - "Донев, защо?"

След похвала, уволнение

"Мотивите в заповедта са несправяне със служебните задължения. Общо взето това е липса на координация, липса на добро управление, липса на добър контрол. След като само няколко седмици по-рано в проверка, извършена от същото министерство, беше упоменато, че контролът на територията на Национален парк “Рила” е много добър. Няколко седмици по-късно с точно противоречив мотив е връчена заповедта за освобождаване", разказа пред бТВ Владимир Милушев.

Самият той още преди ден посочи, че по време на мандата му е успял да намалят негативно въздействие на хората върху Седемте рилски езера "като убедихме посетителите в района да спазват правилата като разказахме как присъствието на хората в циркуса влияе върху природата и как всеки може да допринесе за опазването на природата. Това се случи помощта на нови информационни табла, медийна кампания и денонощно присъствие на служители на Дирекцията в района". Спрян е и напълно достъпа с МПС-та до Седемте езера в сътрудничество

Със същата заповед се оказа, че е освободен и директорът на национален парк "Пирин" Валери Мечев.

Екоактивисти: Връщат се хора от статуквото

Уволненията са "поредната стъпка за връщането на хора на статуквото на ключови позиции, предприета от това служебно правителство, което вместо да се ограничи до осигуряването на честни избори, действа като редовно", коментира в своя позиция коалиция "За да остане природа в България".

"Разчистването на държавните структури от можещите и знаещите започна още в края на август с уволнението на директора на Басейнова дирекция “Източнобеломорски район” – Пловдив, продължи с връщането на постовете на компрометирани лица като директора на РИОСВ Бургас и стигна до управлението на Националните паркове (директорът на НП Централен Балкан беше освободен още в средата на септември, а неговото място зае кадър на бившата Държавна сигурност)", пишат в позицията си от “Коалиция “За да остане природа в България”. Шеф на Централен Балкан е Николай Гоцков.

Бившият екоминистър Борислав Сандов също коментира скандала.

"Като гражданин съм потресен от това, което Министерство на околната среда и водите прави в момента. В последните два месеца и половина е тотален регрес, деградация във всяко едно отношение - от опазване на дивата природа, през проблемите с въздуха, с ТЕЦ-овете - опит да се възстанови едно статукво, което доведе до множество на брой наказателни процедури срещу страната ни и изразявам гражданската си позиция в подкрепа на гражданския протест", каза Сандов.

"Продължаваме промяната": Донев, защо?

Сменените двама директори поеха двата национални парка в мандата на редовното правителство на Кирил Петков. С реакция по уволненията във фейсбук излезе аграрният експерт на “Продължаваме промяната” Иван Христанов. Той озаглави поста си “Донев, защо?”, вероятно задавайки риторичен въпрос към премиера Гълъб Донев.

"Влади Милушев. До края на миналата седмица беше #директор на Национален парк #Рила. Vladimir Milushev Влади е от ДБ. Това не ме интересува, защото той е професионалист, морален, боец. Влади е един от нас - хората, които обичаме #България повече от парите, славата и властта. Хората, които искаме да я #променим за #добро. Искам да знам защо бе #уволнен от правителството на #Радев! Влади, с теб сме", написа Иван Христанов.

Независимо от обещанията да коментират уволненията още в понеделник, от Министерство на екологията не излезнаха с позиция по казуса.

mediapool.bg