Кламер БГ - Новини: Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Свят

|
Пон, 04 Юли 2022г. 16:57ч.
Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Папата отрича слуховете за възможно оттегляне

Папа Франциск отрече слуховете, според които е възможно да се оттегли от поста си заради здравословни проблеми. Той заяви в публикувано днес интервю, че би могъл скоро да посети Киев и Москва.

Никога не съм се замислял по този въпрос. За момента - не, за момента - не. Наистина, заяви Светият отец в интервюто за агенция Ройтерс, дадено в събота в резиденцията си "Света Марта" във Ватикана.

През последните седмици видимите болки на папата в дясното коляно, поради които се наложи да отмени планирано за началото на юли посещение в Африка, подновиха спекулациите за възможно оттегляне, по подобие на предшественика си папа Бенедикт Шестнадесети.

Самият Франциск неколкократно е повтарял, че ще се оттегли, в случай че един ден здравето му вече не позволява да ръководи Църквата. Запитан кога би могъл да дойде този момент, той отговори: "Ние не знаем. Само Бог знае".

С уточнението, че е претърпял "лека фрактура" на коляното, лекувана с лазерна и магнитна терапия, аржентинският йезуит също така отрече слуховете, според които му е открит рак по време на операцията на дебелото черво през юли 2021 г.

Той също така оценява като "вероятно" да посети Украйна след завръщането си от Канада, планирано за края на юли. "Първата ми задача е да отида до Русия, за да се опитам да помогна по един или друг начин, но бих желал да посетя и двете столици", потвърждава той.

mediapool.bg