Кламер БГ - Новини: Папа Франциск: Комунистите откраднаха същността на християнството

Папа Франциск: Комунистите откраднаха същността на християнството

Свят

|
Пон, 30 Юни 2014г. 19:37ч.
Папа Франциск: Комунистите откраднаха същността на християнството

Маркс не е измислил нищо, "комунистите откраднаха нашето знаме, знамето на бедността е християнско", заяви папа Франциск в интервю за в. "Месаджеро".

Помолен да коментира че го описват като "комунист", "закрилник на бедните" и "популист", папа Франциск заяви, че "бедността е в сърцето на Евангелието".

Според него ролята на християнина е да помогне всеки, който е жаден, гладен, бил е в

затвора, бил е болен или гол.

"Комунистите казват, че всичко това е комунистическо. Да, ама двайсет века по-късно! Тогава можем да кажем за тях, че са християни!", допълва папата, избухвайки в смях, разказва

ватиканистката Франка Джансолдати.

Журналистката пита Светия отец, който е аржентинец, и за предпочитания от него отбор на Световното първенство по футбол в Бразилия, на което той отвръща, че е обещал на бразилската президентка (Дилма Русеф) да остане неутрален.

Хорхе Берголио, който на времето често ходел в събота с баща си на стадиона да подкрепя отбора на Сан Лоренсо от Буенос Айрес, неколкократно е приемал футболисти във Ватикана и всеки път ги е предупреждавал за опасността от властването на парите, изтъквайки отговорността им спрямо младите, които ги възприемат като модел за подражание.

mediapool.bg