Кламер БГ - Новини: Папа Франциск: Братството е лозунг в тези тежки времена

Папа Франциск: Братството е лозунг в тези тежки времена

Свят

|
Пет, 25 Дек 2020г. 17:24ч.
Папа Франциск: Братството е лозунг в тези тежки времена

Папа Франциск каза в коледното си послание в петък, че братството е лозунг за тези необичайно смутни времена, обострени от пандемията на коронавируса, предаде АФП, цитирана от БТА.

"В този момент от историята, белязан от екологичната криза и сериозните икономически и социални дисбаланси, само влошени от пандемията на коронавируса, за нас е още по-важно да се признаем един за друг като братя и сестри", каза той в своето послание "Urbi et Orbi".

Той каза, че този призив за солидарност е насочен специално към "хората, които са най-крехки, болните и всички, които в този период се оказват без работа или в сериозни затруднения поради икономическите последици от пандемията и към жени, които са били подложени на домашно насилие през тези месеци на ограничения."

Папа Франциск в петък подчерта тежкото положение на децата, попаднали във война, като специално подчерта жертви в Сирия, Йемен и Ирак в коледното си послание.

"На този ден, когато Божието слово стана дете, нека насочим погледа си към многото, твърде много деца по света, особено в Сирия, Ирак и Йемен, които все още плащат високата цена на войната", каза той .

"Нека лицата им да докосват съвестта на всички мъже и жени с добра воля, така че да могат да се преодолеят причините за конфликтите и да се положат смели усилия за изграждане на бъдеще на мира", каза той.

Папа Франциск ще направи историческо посещение в Ирак през март, заяви Ватикана в понеделник, първото по рода си от понтификат, което ще включва пътуване до град Мосул, бивша крепост на джихадистите. Папата отдавна говори за желанието си да посети страната от Близкия изток, където две десетилетия на конфликт нанесоха големи жертви на християнските общности.

mediapool.bg