Кламер БГ - Новини: Падналият в Бургаски корабостроителници кран не е минал технически преглед
Морски вести

Падналият в Бургаски корабостроителници кран не е минал технически преглед

Морски вести

|
Пон, 30 Ноем 2015г. 09:19ч.
Падналият в Бургаски корабостроителници кран не е минал технически преглед

burgaski-korabostroitelniciКранът в „Бургаски корабостроителници”, който преди близо две седмици се срина и едва не уби 61-годишната Мария Кудева, не е минавал задължителните технически прегледи близо година. Безспорно установено е, че машината трябвало да бъде обстойно проверена от специалист преди 3 – 4 месеца. Това заяви за Флагман шефът на дирекция „Инспекция по труда” – Бургас Павлин Васков.

„По-старите повдигащи устройства трябва да минават задължителен технически преглед на всеки 6 месеца. В случая това не е направено. Просрочили са с 3 – 4 месеца, което е видно от протокола за технически надзор”, заяви Васков.

Той добави, че се проверява грешка при ръководенето на самата процедура по повдигане. „Трудно ми е да повярвам, че толкова опитни кранисти ще сгрешат. По-скоро проблемът е при подаването на сигналите към тях. До момента не успявахме да изясним въпроса, тъй като фирмата – ползвател на крана се появи едва днес”, каза шефът на „Инспекцията по труда”.

Павлин Васков не пожела да коментира информацията, че кранът е бил за брак. По думите му подобно становище можело да бъде дадено само от „Технически надзор”.

Той разкри, че стрелата на съоръжението се счупила под тежестта на товар между 28 и 30 тона. Уточняваме, че всеки един кран е изчислен така, че да може да вдигне до три пъти от собствената си тежест, като това зависи от разстоянието, на което трябва да бъде преместен товарът. В случая се касае за 16-тонна машина, която ако е напълно изправна, трябва да може да повдигне до 48 тона. При инцидента в „Бургаски корабостроителници” два 16-тонни крана не са успели да се справят с товар, чиято тежест не надвишава общото им тегло.

Запознати коментираха, че е забранено два стационарни крана да вдигат един товар, тъй като при възникването на проблем единият може да повлече другия. Възможно е това да е причината за счупването на стрелата, което доведе и до падането на цялата машина.

Много тежко остава състоянието на пострадалата кранистка. 61-годишната бургазлийка продължава да се бори за живота си в отделение „Реанимация” на МБАЛ – Бургас. Мария Кудева е претърпяла операция на корема и торакоцентеза. Предстоят й неврохирургични интервенции, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. / Флагман 

Maritime.bg – България