Кламер БГ - Новини: Пада "локдаунът" за журналистите в Народното събрание

Пада "локдаунът" за журналистите в Народното събрание

България

|
Четв, 15 Апр 2021г. 17:38ч.
Пада "локдаунът" за журналистите в Народното събрание

След дълга изолация журналистите най-сетне отново ще имат достъп до депутатите в Народното събрание.

Това стана ясно по време на първия работен ден на 45-ото Народно събрание, което проведе тържествено заседание в старата, историческа сграда на парламента, която има много по-добра логистика за работата на представителите на медиите.

"Разпоредих пълна публичност и прозрачност в работата на Народното събрание и журналистите ще имат пълен достъп", каза председателят на новия парламент Ива Митева.

Тя добави, че ще разпореди и писмено пълен достъп на журналистите за пълноценно отразяване на работата на депутатите.

"Ако трябва да съм честна, не разбирам това ваше ограничение, което беше направено. В другата сграда, в която заседаваше парламентът, няма един дезинфектант сложен никъде. Самата администрация не е предпазена от Covid-19. Не разбирам от какво се пазиха от вас и защо беше това ограничение, което беше наложено, и тази изолация", заяви още Митева.

Практиката за ограничаване на медиите бе въведена от ГЕРБ в предходния парламент.

През март миналата година, с аргумента за противодействие на разпространението на коронавируса, журналистите бяха затворени в зала "Запад" на историческата сграда на Народното събрание.

По-късно се оказа, че това е прелюдия към преместването на депутатите в бившия Партиен дом, където има "журналистически изолатор". На практика, от септември 2020 г., когато народните представители се преместиха в ремонтираната сграда в триъгълника на властта, журналистите нямат пряк достъп до народните представители (освен по време на заседанията на парламентарните комисии). В новата сграда представителите на медиите бяха отделени от депутатите и натикани на приземния етаж в стая без вентилация.

Така окончателно бе зачеркната 30-годишната традиция журналисти, депутати и посетители на парламента да имат равен достъп до общите помещения в сградата на парламента и да могат да говорят свободно.

Единственият "официален" начин журналисти да разговарят с депутати по време на пленарно заседание и да им задават въпроси останаха пресконференциите, които обаче се провеждаха само ако самите партии имат желание да говорят.

Още миналата година в парламента бяха внесени две подписки срещу ограниченията. Едната беше от над 60 журналисти, а другата – от над 250 души.

Международни журналистически организации изпратиха писмо до премиера и до председателката на парламента с настояване ограниченията да отпаднат. Омбудсманът Диана Ковачева също призова да се върнат старите правила.

Тогавашният председател на парламента Цвета Караянчева обаче не се трогна и даде на журналистите достъп до дивани, но не и до депутати в бившия Партиен дом. Така журналистите си останаха в "изолатора" до последния ден на 44-ото Народно събрание.

По време на тържественото заседание за откриването на 45-я парламент президентът Румен Радев, както и редица партийни лидери, призоваха за премахване на ограниченията в работата на журналистите. Часове по-късно новият председател Ива Митева обеща локдаунът за медиите да бъде официално отменен.

mediapool.bg