Кламер БГ - Новини: ПП-ДБ и ГЕРБ в спор за споразумението за шеф на правната комисия

ПП-ДБ и ГЕРБ в спор за споразумението за шеф на правната комисия

България

|
Пет, 12 Май 2023г. 13:06ч.
ПП-ДБ и ГЕРБ в спор за споразумението за шеф на правната комисия

ПП-ДБ и ГЕРБ в спор за споразумението за шеф на правната комисия

От "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) обвиниха ГЕРБ, че не спазват постигнатото "джентълменско споразумение" за ротация на председателя на Народното събрание и на председателя на парламентарната правна комисия. Според партията на Бойко Борисов пък ситуацията не стои така, защото още не е ясно дали парламентът ще съществува повече от 3 месеца.

Още от първия ден на 49-ото Народно събрание работата му блокира, защото не можа да бъде избран председател на парламента. За да бъде решен този проблем, ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за три месеца за шеф на парламента да бъде избран Росен Желязков от ГЕРБ, а за председател на правната комисия – депутат от ПП-ДБ. Идеята беше след изтичането на този срок да бъде избран нов шеф на парламента от ПП-ДБ, а правната комисия да бъде оглавена от партията на Бойко Борисов.

По силата на тази договорка с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ Желязков бе избран за председател на Народното събрание преди близо месец. Правната комисия бе създадена преди седмица, заедно с останалите парламентарни комисии. Тогава обаче заради липсата на консенсус коя партия коя комисия да оглави бе взето ново нестандартно решение - комисиите да бъдат създадени, но да не се избират техни председатели, докато не се намери съгласие по темата. В тази нова ситуация попадна и правната комисия, въпреки договорката между ПП-ДБ и ГЕРБ и яснотата, че коалицията има готово предложение за шеф – 30-годишният юрист Стою Стоев.

Заради създалата се ситуация в четвъртък сутринта от ПП-ДБ се опитаха да включат в дневния ред на Народното събрание решение за избор на председател на парламентарната правна комисия, но искането им бе отхвърлено.

Преди това да стане на парламентарната трибуна излезе Десислава Атанасова от ГЕРБ и обяви, че отделният избор на председател на "една или друга комисия единствено може да се случи", ако на насрочената за 17:00 ч. среща днес се постигне споразумение за общо управление между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Десислава Атанасова всъщност наруши това споразумение. Това трябва да бъде ясно на всички. Надявам се, че ГЕРБ-СДС ще преразгледа тази си позиция и ще се върне на позицията, която заедно преди това сме уточнили, каза съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков.

"Имаме причини да бъдем внимателни в отношенията си с ГЕРБ-СДС, защото във всеки един момент може да се окаже, че това, което сме се споразумели, може да бъде нарушено, поставяйки допълнителни условия или различни други акценти", добави той.

Другият съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов посочи, че в политиката е важно доверието, и от формацията не могат да бъдат уверени в общи действия между първите две сили в парламента.

"За да се изгражда доверие, трябва да се изпълняват ангажиментите и ние сме притеснени от това, което се случва. ГЕРБ искат от нашата политическа сила подкрепа за избор на тяхно правителство, как ние да бъдем уверени в общи действия, след като не се спазват джентълменски споразумения", посочи той.

След това Десислава Атанасова обяви, че "джентълменското споразумение не е изчерпано".

"Бих искала да кажа на колегите, че и тогава, и сега то беше заедно с ангажимента Народното събрание“ да работи повече от 3 месеца, за да има ротация и на председателя на парламента, и на председателя на правната комисия", посочи тя, а по думите ѝ към този момент не е ясно какъв ще бъде животът на 49-ото Народно събрание.

"Аз уверявам колегите от ПП-ДБ, че единствено от нас зависи и от тях животът на 49-ото Народно събрание да бъде дълъг, то да излъчи редовно правителство на България и в този случай въпросът с ротацията на председателя на парламента и избора на председател на правната комисия не стои под въпрос", посочи Атанасова.

mediapool.bg