Кламер БГ - Новини: ПАСЕ: "Апартаментгейт" ще покаже има ли борба с корупцията

ПАСЕ: "Апартаментгейт" ще покаже има ли борба с корупцията

България

|
Пет, 28 Юни 2019г. 18:48ч.
ПАСЕ: "Апартаментгейт" ще покаже има ли борба с корупцията

Разследването на скандала "Апартаментгейт" ще покаже дали българските власти имам желание да се борят с корупцията. Това е посочва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, съобщи lex.bg.

Резолюцията е приета на заседание в четвъртък. В нея се посочва още, че ПАСЕ ще продължи наблюдението върху България по шест теми, среди които са борбата с корупцията и съдебната система.

До момента българските власти не показват особено желание да разнищят "Апартаментгейт", макар че шефът на антикорупционната комисия КПКОНПИ Пламен Георгиев обеща точно това. "Разнищването" обаче се изрази в няколкомесечна проверка със заключение, че конфликт на интереси няма. Показателно за качеството й е елементарната грешка, която проверяващите са допуснали в случая с бившия правосъден министър Цецка Цачева. В решението е записано, че тя е гласувала за поправка в Закона за устройството на територията, която пряко засяга продавача на апартамента й – "Арткес". Цачева обаче изобщо не е присъствала на заседанието.

Освен в нейния случай, КПКОНПИ реши, че няма конфликт на интереси и при бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, който си купи на цени под пазарните апартамент от близо 240 кв. м. с личен асансьор, заменяйки два свои, които още същия ден са продадени на бивш служител в ГЕРБ.

Проверявани бяха още бившите зам.-министри на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов. Другият проверяван бе председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заради жилище, купено от съпругата му преди двамата изобщо да се познават.

КПКОНПИ изобщо не обърна внимание на ниските цени, които са платили политиците, макар че това бе основният въпрос, включително поради съмнения дали така не се спестяват данъци.

След края на проверките за конфликт на интереси, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че случаят не е приключил, защото по него работят и данъчните. Едва след техните изводи прокуратурата ще вземе решение има ли престъпления.

mediapool.bg