Кламер БГ - Новини: Още един депутат напусна групата на БСП в парламента

Още един депутат напусна групата на БСП в парламента

България

|
Ср, 21 Окт 2020г. 12:52ч.
Още един депутат напусна групата на БСП в парламента

Още един, седми поред, депутат напусна парламентарната група на "БСП за България". Това е народният представител от Плевен Чавдар Велинов.

В началото на пленарното заседание в сряда председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прочете заявление от Велинов за напускане на групата и оставането му в парламента като независим народен представител.

Като основание за това решение той посочва "непреодолими ценностни различия, свързани с водената политика, начина на ръководене и вземане на решения и взаимоотношенията в парламентарната група на БСП".

В края на септември групата на социалистите бе напусната от шестима депутати, сред които конкурентите на Корнелия Нинова за председателския пост в партията Красимир Янков и Валери Жаблянов, както и Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев. Те обявиха, че сформират неформална група на "Прогресивните социалисти", към която сега се присъединява и Велинов.

Чавдар Велинов напуска парламентарната група, но не и БСП. "Партията е в мен, аз няма как да я напусна", заяви той пред журналисти в парламента. От всичките 7 напуснали групата само Велинов и Жаблянов останаха част от БСП. Останалите решиха да напуснат и партията.

Велинов обясни, че се е забавил с напускането поради чисто личен битов проблем, но решението за него не било неочаквано, а душата му е спокойна и е уверен, че постъпва правилно.

Той отбеляза, че членува в БСП от 50 години и е положил усилия през 90-те години партията да се трансформира да стъпи на нови начала. "Днес не е нашата партия. Нашата партия днес се е поддала на властолюбивото чувство да си единствен в самата партия, ръководството да е единствено, безгрешно, непризнаващо никакво чуждо мнение", коментира той. Хората, които днес участват в управлението и в ръководството й, всъщност са наследили партията, която моето поколение спасиха, посочи Велинов. И отбеляза, че социалистическа не значи социалдемократическа партия.

От БСП за България обявиха, че са изненадани от решението на Чавдар Велинов. Не сме разговаряли с този колега, посочи заместник-председателят на групата Христо Проданов.

В края на миналия месец лидера на БСП Корнелия Нинова твърдеше, че освен шестимата напуснали, няма да има други, които да ги последват. Тогава тя излезе пред журналисти с цялата парламентарна група на социалистите зад гърба си и обяви, че е попитала дали още някой иска да си тръгне, но "получихме еднозначен отговор – не". В сряда Проданов подчерта, че тогава Велинов не е заявил такива намерения. Така че за нас това е изненадващо, добави Проданов.

Стефан Бурджев, който е от един избирателен район с Велинов, коментира, че преди ден е говорил с Плевенската партийна организация, в която членуват и двамата, и там никой не е уведомен. Смутени и разочаровани са колегите от Плевенската партийна организация, посочи Бурджев и добави, че в четвъртък от местната организация ще излязат с позиция.

В парламентарната група на БСП остават 71 депутати. Засега обаче отцепилите се социалисти не крепят управляващите с гласовете си и не подкрепят и набързо написания проект на ГЕРБ за нова конституция, както и създадената временна комисия заради него.

mediapool.bg