Кламер БГ - Новини: Още един бизнесмен е обвиняем по аферата "Боклукгейт"

Още един бизнесмен е обвиняем по аферата "Боклукгейт"

България

|
Вт, 18 Авг 2020г. 18:43ч.
Още един бизнесмен е обвиняем по аферата "Боклукгейт"

Прокуратурата е повдигнала обвинения на още един бизнесмен по аферата "Боклукгейт". Разследването по нея тръгна, след като в края на миналата година на няколко места в страната бяха открити складирани тонове боклуци от Италия.

Към отговорност сега е привлечен Васил Коцев от Ботевград, собственик на рециклираща фирма. По случая вече са обвиняеми бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, бившият зам.-министър на околната среда Красимир Живков, ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, Илиян Миховски, собственик на завод в Плевен, Айгюн Еминов и бившият шеф на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов.

Прокуратурата твърди, че те са участвали в схема, чрез която отпадъците от завода за акумулатори на братята Атанас и Пламен Бобокови не са били обезвреждани, а само са били депонирани на различни места в страната. Атанас Бобоков е обвиняем като член на престъпна. Брат му пък бе привлечен и по друго дело – заради разговорите си с президентския секретар и бивш вътрешен министър Пламен Узунов.

Според разследващите схемата се е ръководела от бившия зам.-министър Живков. Негов доверен човек пък бил новият обвиняем Коцев. В делото той е описван като "синът на зам.-министър Живков", макар че двамата нямат роднинска връзка. Коцев е бил привлечен тихомълком като обвиняем миналия месец. Преди това той е получил обвинения за престъпления срещу околната среда от Софийската районна прокуратура. Делото обаче е иззето оттам и пратено на специализираната и сега Коцев е смятан за член на престъпна група.

Първото му обвинение най-вероятно е заради складирани полиетиленови отпадъци на площадка в бившия комбинат "Кремиковци". Преди два месеца Коцев разказа пред Mediapool, че е имал намерение да прави иновативно гориво от тях в съдружие с чешка фирма. Бизнесът обаче не потръгнал и отпадъците останали на склад.

Миналата седмица трима от обвиняемите по това дело – Живков, Атанас Бобоков и Миховски, са били освободени под гаранция. Сега прокуратурата обжалва решението на първата инстанция. Според него Бобоков трябва да плати 700 хил. лв., Миховски – 300 хил. лв., а Живков – 80 хил. лв.

mediapool.bg