Кламер БГ - Новини: Още един беларуски опозиционер бе задържан от маскирани лица

Още един беларуски опозиционер бе задържан от маскирани лица

Свят

|
Ср, 09 Септ 2020г. 18:36ч.
Още един беларуски опозиционер бе задържан от маскирани лица

Беларуският опозиционен активист Максим Знак е бил отведен от офиса си от цивилни, които били с маски, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс. Руската агенция на свой ред се позовава на колеги на опозиционера. Беларуската полиция каза, че няма данни Знак да е задържан, предаде РИА Новости.

Знак отишъл в офиса си за участие във видеоконференция, но не можал да се включи, а само успял да изпрати думата "маски", съобщи пресслужбата на опозиционната му група в канала си в Телеграм. Там бе публикувана и снимка, която показва как адвокатът е отведен от маскирани хора в цивилни дрехи, предаде Франс прес.

По-късно в сряда Координационният съвет на беларуската опозиция съобщи, че членът на нейното ръководство Максим Знак е задържан по наказателно дело за призоваване към действия, заплащващи националната сигурност на Беларус, предаде ТАСС.

Пресслужбата на съвета се позовава на информация, получена от адвоката на опозиционера Дмитрий Лаевски.

"Знак беше призован по делото като свидетел. Засега не е ясно какъв е правният му статут", каза неговият адвокат.

Адвокатът, цитиран от Спутник Беларус, заяви още, че апартаментът на опозиционера е претърсван от държавния Следствен комитет, предаде Ройтерс.

Знак беше един от последните двама членове на Координационния съвет на беларуската опозиция, които още бяха на свобода и се намираха в Беларус.

Вчера опозиционната лидерка Мария Колесникова скъса паспорта си, за да не бъде принудена да мине границата и да влезе в Украйна. Предният ден тя бе отвлечена от улицата в Минск от маскирани лица и откарана в неизвестна посока.

Мария Колесникова е арестувана и заподозряна в публичен призив за завземане на властта, съобщи нейната адвокатка Людмила Казак. "Това стана известно днес след посещение на моята клиентка и запознаване с материалите", заяви Казак и уточни, че опозиционната лидерка е в следствен арест в Минск.

Бащата на заподозряната опозиционерка Александър Колесников съобщи, че му се е обадил ръководителят на следствена група, който го е уведомил, че дъщеря му е арестувана. По-рано пресслужбата на Координационния съвет съобщи, че в дома на Колесникова се извършва обиск.

Интерфакс, цитирана от Ройтерс, съобщи, че обиск се извършва и в щаба на хвърления в затвора опозиционен политик Виктор Бабарико, който беше кандидат за президент на Беларус. Вратите на щаба на Бабарико са затворени, а наблизо са паркирани два автобуса с маскирани хора в цивилни дрехи, предаде ТАСС. Пред сградата има над 10 журналисти, които не са допуснати да влязат.

Същевременно в сряда ТАСС, позовавайки се на беларуско опозиционно онлайн издание, съобщи, че неизвестни лица се опитват да влязат в жилището на нобеловия лауреат за литература Светлана Алексиевич.

След това журналисти се събраха днес пред дома на беларуската писателка, която е и член на опозицонния Координационен съвет. Пред журналистите Алексиевич заяви, че не желае да напуска страната и че Координационният съвет продължава да функционира.

"Координационният съвет ще остане жив, разширихме го ( . . . ) Той не е мъртъв, в него вече се записаха над 4000 души", заяви по-късно Алексиевич. Тя допълни, че е последният останал на свобода в Беларус член на президиума на Координационния съвет на беларуската опозиция.

Алексиевич каза, че останалите й колеги от президиума са "или в затвора, или са изгонени в чужбина", цитирана от ДПА.

"Днес бе арестуван последният - Максим Знак", заяви тя и добави: "Но на мястото на изтръгнатите от нашите редици ще застанат стотици други".

Чужди дипломати посетиха дома на носителката на Нобелова награда за литература Алексиевич на фона на съобщения, че хора с маски са се опитвали да влязат в него.

"Тя сподели, че е разтревожена и сега с нея, освен други лица, е и вторият по ранг дипломат от нашето посолство и някои други посланици", каза пред шведската обществена телевизия Ес Фау Те Кристина Йоханесон, шведският посланик в Беларус, цитирана от ДПА.

Тихановска: Лукашенко не е легитимен президент

Беларуският президент Александър Лукашенко вече не е легитимен държавен глава в очите на гражданите и само нови президентски избори могат да спасят Беларус, заяви във Варшава опозиционната лидерка Светлана Тихановска, цитирана от ДПА.

По думите й беларуският народ "никога няма да забрави какво се случи на 9, 10 и 11 август, когато народът на Беларус излезе на улиците да защити вота си".

Тихановска се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки във вила във Варшава. Той символично й връчи ключовете на вилата, която вече ще бъде новият "Беларуски дом" в полската столица.

"Пожелаваме на всички беларуси да намерят истинския си дом в Беларус. Тази борба обаче трябва да се води отнякъде. Всички, които искат да водят тази борба, ще имат подкрепата на ЕС и на Полша", каза Моравецки.

Всички съседи на Беларус, включително Русия, ще спечелят от демократичните промени в страната, заяви Тихановска.

"Беларуският народ беше потискан 26 години. Сега той получи възможност за демократично развитие. От това могат да спечелят всички съседни страни, включително Русия", каза тя.

Протестите в Беларус трябва да останат мирни, каза Тихановска, цитирана от Ройтерс.

"Мисля, че е невъзможно да се бориш с насилието чрез насилие", каза тя в реч във Варшавския университет.

По-рано лидерката на беларуската опозиция призова руснаците да подкрепят "борбата за свобода" на беларуския народ в протестите срещу спорното преизбиране на президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес.

"Руската пропаганда се опитва да изопачи максимално ставащото в Беларус. Това на никой етап не е било борба срещу Русия и съм убедена, че няма и да бъде", заяви Тихановска в първото си обръщение пряко към руснаците в социалната мрежа Телеграм.

Потърсилата убежище в Литва опозиционерка призова да не се вярва "на пропагандните медии и политиците, които твърдят обратното".

От един месец 66-годишният Лукашенко, който е на власт от 26 години, е изправен пред безпрецедентно протестно движение. Протестиращите искат оставката му, защото "той загуби (президентските избори) и изцяло фалшифицира резултатите", заяви Тихановска.

"Ние беларусите сме много признателни на руснаците, които подкрепят беларуския народ в борбата му за свобода. Нека не допускаме пропагандата да отрови отношенията между нашите приятелски народи", добави тя.

Вчера президентът Лукашенко даде интервю за редица руски държавни медии, в което заяви, че ако режимът му рухне, Русия също ще падне, припомня АФП.

На изборите на 9 август Лукашенко беше официално преизбран с над 80 процента от гласовете, а Тихановска беше втора, отбелязва ДПА.

"Изборните резултати противоречат на здравия разум. Лукашенко се задържа на власт само благодарение на невероятната бруталност и репресии над протестиращите", заяви Тихановска, но добави, че това няма да спре протестите.

mediapool.bg