Кламер БГ - Новини: Адвокатът на арестувания с 360 килограма кокаин се чуди дали не е по-безопасно в ареста

Адвокатът на арестувания с 360 килограма кокаин се чуди дали не е по-безопасно в ареста

България

|
Ср, 27 Май 2020г. 21:41ч.
Адвокатът на арестувания с 360 килограма кокаин се чуди дали не е по-безопасно в ареста

Арестуваният заради откритите в Студентски град 360 килограма кокаин Николай Петров остава за постоянно в ареста, реши в сряда Софйският градски съд. Младият мъж бе задържан при полицейска проверка в понеделник.

Той седял в паркирана кола, когато полицейски патрул решил да го провери. На униформените им направило впечатление, че Петров изглежда притеснен. При проверката той им признал, че в багажника има 40 кг кокаин. Мъжът бил задържан на място, а от него бил взет ключ за апартамент в близък блок. Там били намерени още 327 пакета наркотик. Техните опаковки имали осем различни щампи, според чистотата на наркотика. Според МВР кокаинът е на стойност около 10 млн. евро, а при продажбата на дребно цената може да скочи до 81 млн. лв.

Изправени сме пред тежка ситуация

"Защитата в момента е изправена пред една много тежка ситуация, в която да се чуди по какъв начин е най-правилно да бъдат охранени правата на нейния клиент. От една страна аз не смятам, че това лице следва да бъде с мярка "задържане под стража", а от друга, не знам, ако бъде с по-лека мярка, какво следва по отношение на него", заяви пред съда адвокатът му Вяра Братоевска.

Тя все пак поиска Петров да бъде оставен под домашен арест. Съдът отхвърли молбата й.

32-годишният мъж е от монтанското село Златия. Той живее с бременната си в седмия месец приятелка, а родителите му са болни, обясни адвокатът. Тя подчерта, че той можел да стои под домашен арест на адреса си там, далеч от София и в "средата, в която е бил до този момент“.

Депо за разпространение

Апартаментът в Студентски град най-вероятно е депо за разпространение на наркотици, смятат разследващите, обясни наблюдаващият прокурор Павел Панов. Към момента се счита, че кокаинът в колата вероятно е бил предназначен за продажба. Според МВР цялото открито количество е било предназначено за Азия и Западна Европа.

Задържаният е живеел под наем в апартамента. Във въпросната сграда е открита друга кола, собственост на Петров, а в апартамента – ключовете от нея. До момента арестуваният отказва да дава обяснения.

Винаги, при откриването на такива количества наркотици, се търсят съучастници, обясни прокурорът. Той отказа да даде повече подробности.

Болестта на родителите не го е спряла

Към момента има достатъчно доказателства, че Петров е съпричастен към престъплението, реши съдия Николай Николов. Той цитира свидетелски показания на полицаите, които са го арестували, както и протоколи за изземване.

Съдията не прие аргументите, че Петров трябва да е под домашен арест, защото родителите му са болни, а приятелката му – бременна.

"Всички тези дадености са били налице и към момента на извършване на деятелността, за която е привлечен и въпреки това не са възпрели последния", заяви той.

mediapool.bg