Кламер БГ - Новини: Очаква се шефовете на парламентарните комисии да бъдат избрани в петък

Очаква се шефовете на парламентарните комисии да бъдат избрани в петък

България

|
Четв, 18 Май 2023г. 18:51ч.
Очаква се шефовете на парламентарните комисии да бъдат избрани в петък

Очаква се шефовете на парламентарните комисии да бъдат избрани в петък

Изглежда след поредица от разговори между партиите в парламента е постигнат някакъв консенсус за разпределението на председателските места на парламентарните комисии. Нагласите са решенията за избор на ръководствата на комисиите да бъдат взети по време на пленарното заседание в петък, но предстои нов председателски съвет преди утрешното заседание.

По неофициална информация договореното за момента разпределение е 7 комисии за ГЕРБ, 6 за ПП-ДБ, по 4 за "Възраждане" и ДПС, две за БСП и една за ИТН.

Макар председателските места да са разпределени, все още има спорове за някои от комисиите. Такава е ситуацията с антикорупционната комисия, която в предходния парламент се ръководеше от ПП, но сега от ГЕРБ я искат. За социалната пък спорят БСП и ГЕРБ, а за регионалната – ПП-ДБ и ИТН.

Очаква се ГЕРБ отново да вземе комисиите по външна политика, по отбрана, по енергетиката, по образованието, както беше и в предходното Народно събрание. Партията вероятно ще вземе и комисията по култура.

По неофициална информация от "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) ще оглавят комисиите по здравеопазване, по електронно управление, по въпросите на ЕС, както и по прякото участие на гражданите. Коалицията вече получи председателското място в правната комисия, което бе заето от 30-годишния юрист Стою Стоев и съгласно "джентълменското споразумение" - ако парламентът работи още поне 3 месеца, той ще бъде заменен от представител на ГЕРБ.

От "Възраждане" вероятно отново ще получат комисията по туризъм, както и тази за българите в чужбина, както беше и в предишното Народно събрание.

ДПС отново ще оглави комисиите по финанси, по вътрешна сигурност и по околна среда.

Очаква се БСП пак да получи председателското място в транспортната комисия. Вероятно социалистите ще вземат и парламентарната комисия по спорта, която от този парламент се казва "комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта".

Най-малката парламентарна група – тази на "Има такъв народ" (ИТН), се очаква да оглави комисията по регионална политика. Като председател се очаква да стане бившият министър на регионалното развитие в кабинета "Петков" от квотата на ИТН Гроздан Караджов.

Парламентарните комисии бяха създадени преди две седмици. Тогава обаче заради липсата на консенсус коя партия коя комисия да оглави бе взето нестандартното решение - комисиите да бъдат създадени, но да не се избират техни председатели, докато не се намери консенсус по разпределението. Сега шефските места са разпределени, но се очаква все пак в залата да има спорове.

mediapool.bg