Кламер БГ - Новини: Пак напрежение между Анкара и Атина. Турция праща кораб в Източното Средиземноморие

Пак напрежение между Анкара и Атина. Турция праща кораб в Източното Средиземноморие

Свят

|
Пон, 12 Окт 2020г. 12:15ч.
Пак напрежение между Анкара и Атина. Турция праща кораб в Източното Средиземноморие

Турция ще изпрати отново проучвателния кораб "Оруч Реис" в район в източната част на Средиземно море, където той вече беше през август и септември, предизвиквайки недоволството на Гърция, съобщиха световните агенции.

Турските военноморски сили обявиха, че плавателният съд ще бъде от днес до 20 октомври в същата зона, която включва и гръцкия остров Кастелоризо. Съобщението беше изпратено чрез системата за навигационно предупреждение НАВТЕКС.

Новината може да предизвика ново напрежение между Турция и Гърция, отбелязва Франс прес.

От 10 август до средата на септември "Оруч Реис" вече бе изпратен в района, като бе ескортиран от турски военни кораби. Той направи проучвания за петрол и газ край гръцкия остров, намиращ се само на два километра от бреговете на Турция.

Според новото съобщение, изпратено чрез НАВТЕКС, "Оруч Реис" ще прави "сеизмични проучвания" и ще бъде придружен от два други турски кораба.

Атина и Анкара спорят за водите около Кастелоризо. Изтеглянето на турския кораб от района бе посрещнато с надежда за намаляване на напрежението, особено след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че целта е да бъде даден шанс на дипломацията.

Впоследствие обаче други представители на Турция заявиха, че след планирани дейности по поддръжка "Оруч Реис" ще се върне в спорната зона.

Други два кораба, "Атаман" и "Дженгиз хан", ще продължат проучванията си в зона на Източното Средиземноморие, която включва води южно от остров Кастелоризо, до 22 октомври.

Гръцкото министерство на външните работи определи като "мащабна ескалация и пряка заплаха за мира и сигурността в региона" новия турски Навтекс (навигационно съобщение) за сеизмографски проучвания за природни ресурси в гръцкия континентален шелф на разстояние едва 6,5 морски мили от гръцкия бряг, предаде АНА-МПА.

"Едва няколко дни след срещата на министрите на външните работи на Гърция и на Турция, по време на която турската страна се ангажира да предложи дата за проучвателните контакти, отново се демонстрира ненадеждността й, както и фактът, че Турция не желае искрено диалог", се казва в изявлението на гръцкото външно министерство.

В съобщението се посочва, че Турция "упорства с агресивни и незаконни тактики от минали времена, като потвърждава несъмнено ролята си на основен фактор за нестабилност и нарушения в региона. От Либия до Егейско море и Кипър, Сирия и Ирак, а вече и в Нагорни Карабах".

Според гръцкото министерство Анкара систематично пренебрегва международното право, морското право и правилата на добросъседството, подкопава всеки опит за диалог и се отнася с пренебрежение към препоръките на международната общност. Турция "провокативно пренебрегва призивите на Европейския съюз да се съобрази с международния правов ред като очевидна предпоставка за всяка стъпка напред в европейско-турските отношения", пише в позицията.

В заключение гръцкото външно министерство призовава Турция незабавно да отмени решението си да изпрати кораби в Източното Средиземноморие и да прекрати незаконните си действия. Гръцката страна изразява решимост да продължи да защитава суверенитета и суверенните си права, като същевременно допринася за укрепването на регионалната сигурност и стабилност.

mediapool.bg