Кламер БГ - Новини: След сделката с ГЕРБ: Стою Стоев от ПП ще е най-вероятният шеф на правната комисия

След сделката с ГЕРБ: Стою Стоев от ПП ще е най-вероятният шеф на правната комисия

България

|
Вт, 25 Апр 2023г. 23:56ч.
След сделката с ГЕРБ: Стою Стоев от ПП ще е най-вероятният шеф на правната комисия

Стою Стоев и Калина Константинова от

Най-вероятно председател на правната комисия в парламента ще стане депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Стою Стоев, който е от ПП.

Номинацията му предстои да бъде обсъдена на заседание на парламентарната група на обединението преди да бъде официално обявена.

От миналата седмица е ясно, че председателят на правната комисия ще е от ПП-ДБ, след като обединението и ГЕРБ постигнаха споразумение за ротационни шефове на парламента и на комисията. Първата и втората политическа сила се договориха, че ако след три месеца парламентът все още работи, правната комисия да бъде оглавена от представител на ГЕРБ, а избраният за председател на парламента Росен Желязков от ГЕРБ ще бъде заместен от представител на ПП-ДБ, най-вероятно Никола Минчев от ПП.

Председателският пост в правната комисия е изключително важен на фона на законодателната програмата, за която се разбраха ПП-ДБ и ГЕРБ. В нея е предвидено приемане на реформата на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), както и въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор. Въпросът с каква скорост биха били приети тези законопроекти зависи до голяма степен именно от ресорната правна комисия.

Стоев е на 30 години. Бил e депутат от "Продължаваме промяната" в последните два парламента и е бил член на правната комисия. Той е завършил право в "Нов български университет" през 2017 г., работи като адвокат от 2019 г.

След като се разбра, че в сегашния парламент председателят на комисията на първо време ще е от ПП-ДБ, се заговори, че е възможно постът да бъде поет от Надежда Йорданова от ДБ. В коалицията обаче било взето решение да бъде издигнат представител на ПП.

Председателят и съставът на правната комисия, а и на всички останали комисии, ще бъдат избрани, след като бъде приет правилника за работа на 49-ото Народно събрание. Проектът на правилник вече е изготвен и влиза в пленарната зала още в сряда. Комисиите ще бъдат създадени в петък.

Имената и бройката на досегашните комисии ще се запази и в 49-ото Народно събрание. Това означава, че те ще са общо 25.

Комисията, която изготвя правилника, прие председателят на Народното събрание да организира координационни срещи с председателите на комисиите веднъж месечно. Първоначалната идея на ГЕРБ в правилника да се запише, че шефът на парламента "координира законодателната дейност на комисиите", беше отхвърлена.

mediapool.bg