Кламер БГ - Новини: Оформя се предизборен тандем Ходорковски-Собчак

Оформя се предизборен тандем Ходорковски-Собчак

Свят

|
Вт, 28 Ноем 2017г. 13:23ч.
Оформя се предизборен тандем Ходорковски-Собчак

Руското опозиционно политическо движение "Отворена Русия" на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски ще оформи на 9 декември окончателно предизборния си курс на конференция в Москва. И ще определи по-специално как да подкрепи президентската кандидатура на телевизионната водеща Ксения Собчак, пише "Независимая газета" във вторник.

Самата Собчак е говорила в клуба на "Отворена Русия" в Лондон, където живее лидерът на движението, и е потвърдила, че приема идеята на Ходорковски за преобразуване на Русия в парламентарна република. "Тоест тя изпълни главното му условие", коментира вестникът.

Според него екипът на бившия олигарх може да подкрепи Собчак и с проекта "Досие", чрез който Ходорковски смята да събира и публикува компромат срещу приближени на Кремъл.

Ако наистина се формира тандем Собчак-Ходорковски, това може да стане истинска информационна бомба - както в Русия, така и извън страната. Най-вече заради подчертаната "медийност на тези фигури, чиито мнения и изявления бързо се разпространяват сред публиката", смята изданието.

Разследвания, насочени срещу властта в Русия, публикува в самата федерация и критикът на Кремъл Алексей Навални. Ходорковски обаче предлага да се правят "в разширен мащаб - вече не общоруски, а международен, да се включат в тях сериозни юристи и може би дори правоохранителни органи - естествено чуждестранни", добавя "Независимая газета".

mediapool.bg