Кламер БГ - Новини: Официално: Кои са министрите в новия служебен кабинет (списък)

Официално: Кои са министрите в новия служебен кабинет (списък)

България

|
Пон, 01 Авг 2022г. 17:27ч.
Официално: Кои са министрите в новия служебен кабинет (списък)

Официално: Кои са министрите в новия служебен кабинет (списък)

Президентът Румен Радев обяви състава на служебното правителство и подписа указ за разпускане на 47-ото Народно събрание на 2 август. Държавният глава насрочва избори за Народно събрание на 2 октомври

2022 г.

Радев ще представи задачите и приоритетите на служебното правителство на церемония във вторник в 12.00 ч., а в 13.15 ч. в МС ще стане предаването на властта от редовния кабинет на служебния.

Очаквано премиер ще бъде бившият служебен социален министър Гълъб Донев.

Очакванията са служебното правителство да се опита да стопли отношенията с Русия, макар и без да се отклонява от евроатлантическия курс на страната. Предстои да се види дали Румен Радев ще възложи като задача да се възобновят преговорите с "Газпром", след като Русия спря газовите доставки за България поради отказа да плащаме в рубли. Друг ключов въпрос е дали Радев ще предприеме стъпки, чрез служебното правителство, да ревизира решението на кабинета на Кирил Петков, който изгони наведнъж 70 руски дипломати и сътрудници на руското посолство в София.

Без изненада, в служебното правителство има добро представителство на левицата, само че на вътрешнопартийната опозиция на лидера на БСП Корнелия Нинова. Досегашният депутат от БСП Крум Зарков, който е убеден в необходимостта от съдебна реформа и е един от най- добре аргументираните критици на статуквото, олицетворявано от главния прокурор Иван Гешев, ще е министър на правосъдието. Реформата обаче изисква работещ парламент, какъвто няма да има поне до средата на октомври.

Бившият правосъден министър Иван Демерджиев, ярък опонент на Гешев и привърженик на реформи в системата, сега ще оглави МВР на мястото на Бойко Рашков. Той ще има важна роля в предстоящите избори, най-вече по отношение на купения вот.

P { margin-bottom: 0.08in }

Любопитен детайл е, че сред министрите в четвъртото служебно правителство на Румен Радев се нарежда и депутат от "Продължаваме промяната". Това е министърът на туризма Илин Димитров, който е депутат от 47-ото Народно събрание от партията на Кирил Петков и Асен Василев. Той бе начело на парламентарната комисия по туризъм. Отворен остава въпросът дали Илин Димитров ще продължи да е активист на "Продължаваме промяната", като източници на Mediapool от партията казаха, че на този въпрос може да отговори само той.

Без изненада в кабинета намират място и социалисти, които са критици на лидера на партията Корнелия Нинова. Единият от тях е правосъдният министър Крум Зарков, който дори беше готов да се изправи срещу нея в битка за лидерския пост, но до избор не се стигна. Другият е спортният министър Весела Лечева, която през май миналата година дори обяви, че не иска да е кандидат за депутат от БСП. Тя беше част от инициативния комитет, който издигна Радев за втори мандат.

Управлението на страната отново минава в назначено от президента Радев служебно правителство, след като последната възможност за редовен кабинет в този парламент пропадна с върнатия от БСП неизпълнен мандат.

Това е четвъртият служебен кабинет, който е назначен от Радев. За пръв път той състави служебно правителство през януари 2017 г., малко след встъпването си в длъжност при първия си мандат. Тогава служебен премиер беше Огнян Герджиков. Вторият и третият служебен кабинет на Радев бяха миналата година, когато за пръв път властта се предаде от служебно правителство на служебно правителство. И в двата кабинета през 2021 година служебен премиер беше Стефан Янев, който остана и в редовния кабинет като министър на отбраната, но през март тази година се раздели с поста, защото настояваше да не се ползва думата "война" за нахлуването на Русия в Украйна. В първото служебно правителство през 2021 г. бяха Кирил Петков и Асен Василев, които допринесоха сериозно за популярността на служебната власт, а и за своята собствена популярност, което бе трамплин за влизането им в политиката същата есен, когато новосъздадената им формация "Продължаваме промяната" (ПП) стана първа политическа сила. През последните месеци обаче отношенията между съпредседателите на ПП и държавния глава се обтегнаха.

Ето какъв е съставът на служебното правителство:

Гълъб Донев е служебен министър-председател. Той е завършил 35-а Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по „Финанси“ в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализира „Бизнес и мениджмънт“ в УНСС. Бил е

и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика, член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж. След това последователно е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в Министерството на труда и социалната политика, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, после става зам.-председател на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси”. От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Донев е бил служебен министър на труда и социалната политика във всички служебни правителства на Радев до момента. Междувременно е бил секретар по социални политики.

Лазар Лазаров е служебен вицепремиер по социалните политики и министър със същия ресор. Завършил е УНСС със специалност „Макроикономика“ през 1996г. Магистър по икономика, както и курс по „Мониторинг и оценка на социални програми и проекти по методологията на Международната организация на труда“. От 1995 г. последователно е заемал консултантски, експертни и управленски позиции в Националната служба по заетостта (понастоящем Агенция по заетостта), Българската стопанска камара, Икономическия и социален съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика и Фонд „Условия на труд“. Неколкократно е бил заместник-министър на труда и социалната политика.

Христо Алексиев е служебен вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията. Той е магистър по „Международни икономически отношения“ от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През годините е заемал позиции като икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура". Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Радев от 2017 година. От септември до декември 2021 година отново е министър на транспорта, назначено от държавния глава. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Иван Демерджиев е служебен вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи. Той е адвокат с над 20 години опит. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество „Демерджиев, Петров и Баев“. От юни 2016 г. е член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия - Пловдив. През февруари 2019 г. става председател на Адвокатска колегия – Пловдив.

Адв. Иван Демерджиев спечели обществена популярност от работата си като правосъден министър, който се обяви за радикална правосъдна реформа и уволнението на главния прокурор Иван Гешев. Позициите на Демерджиев бяха ясни и докато заемаше позицията на председател на Пловдивската адвокатска колегия. Това бе адвокатската колегия, която най-остро реагираше на публичните заявки на Гешев. Демерджиев бе заместник-министър на правосъдието във втория служебен кабинет на Румен Радев. В края на миналата година Демерджиев бе назначен за правосъден министър на мястото на Янаки Стоилов, който бе назначен от президента за конституционен съдия.

Демерджиев е в много добри отношения с досегашния вътрешен министър Бойко Рашков и също като него е остър критик на ГЕРБ и Бойко Борисов. Бъдещият служебен вътрешен министър дълго време бе спряган като водещ претендент за шеф на антикорупционна комисия, но накрая Кирил Петков реши да предложи Бойко Рашков.

За по-малко от два месеца в правосъдното министерство в края на миналата година Демерджиев се превърна в острие на атаката срещу главния прокурор Иван Гешев. Точно преди встъпването на редовното правителство в длъжност той предложи да се образува дисциплинарно производство срещу Гешев и заместника му Пламена Цветанова. В крайна сметка ВСС отхвърли искането.

Демерджиев направи голямо впечатление с интервюто си за Mediapool, в което обяви, че е бил заплашван с главния прокурор от бившия съсобственик от охранителната фирма "Делта гард" Димитър Спасов – Митко Каратиста.

Атанас Пеканов е служебен вицепрмеир по управление на европейските средства. Той е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Работил е в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London. Бил е вицепремиер по управление на европейските средства от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Росица Велкова-Желева е служебен министър на финансите. Тя придобива магистърска степен по финанси в Университета за национално и световно стопанство. През 1993 г. започва работа в Министерството на финансите (МФ) и притежава професионален опит в Министерството на финансите от 28 години. От 2001 г. до 2017 е началник на отдел „Устойчиво икономическо развитие” в дирекция „Държавни разходи“ със сфера на дейност бюджетно финансиране на първостепенни разпоредители с бюджет. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време „Държавна агенция за осигурителен надзор“. През 2008-2009 г. представлява България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО. В кабинета на ГЕРБ от ноември 2017 до април 2021 г. е заместник-министър на финансите, от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ. След това от декември 2021 г. до момента е заместник-министър на финансите. Според запознати първоначално за поста е обмислян министърът от предходното служебно правителство Валери Белчев. Той обаче стана известен с поредицата от гафове в изявленията си за показателите на проектобюджета за 2022 г. В крайна сметка е надделяло мнението, че постът е добре да се заеме от човек от системата с по-добра репутация.

Димитър Стоянов е служебен министър на отбраната. Той получава образованието си във Висшето военновъздушно училище – Долна Митрополия. През 2001 г. завършва Командно-щабната академия на Военната академия „Г. С. Раковски”. Възпитаник е и на Военновъздушния колеж „Максуел”, САЩ. Димитър Стоянов започва военната си кариера като техник в изтребителен авиационен полк в Узунджово. Преминал е през редица командно-инженерни длъжности, последната от които е заместник-командир по авиационна техника и въоръжение в Трета изтребителна авиобаза "Граф Игнатиево". От 2009 г. е началник на щаб в авиобазата. През периода 2013 – 2016 г. заема различни длъжности в Командването на Военновъздушните сили на Република България, последната от които е началник на щаба на ВВС. От януари 2017 г. е назначен за главен секретар на президента Румен Радев.

Асен Меджидиев е служебен министър на здравеопазването. Той оглавява за втори мандат Столичната колегия на Българския лекарски съюз от 2018 година насам и е завеждащ УНГ (уши, нос, гърло) отделение в “Пирогов“. През март 2020 година в началото на епидемията от Covid-19 у нас под негово ръководство колегията се обяви за крути мерки срещу коронавируса като забрана за напускане на домовете и ограничаване на влизането и излизането от София и настоя “политиците и управляващите в тази държава да дадат максимални правомощия на главния прокурор и МВР за овладяване на тази извънредна ситуация“. Меджидиев е завършил

медицина към Висшия медицински институт в София през 1994 г. Работил е в

Пета градска болница, УМБАЛ "Св. Анна". От 2012 г. е част от екипа на "Пирогов", където създава и ръководи първото отделение по УНГ и инициира Националната програма "Детско здраве за високоспециализирани профилактични прегледи в страната. През 2010 г. завършва и висше образование по Здравен мениджмънт към Медицинския университет в София. Има множество научни публикации в български и международни издания.

Иван Шишков е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. Името на арх. Иван Шишков нашумя около нелепия инцидент встолицата, при който ток от шахта уби 16 годишния Людмил пред болница "Св. Иван Рилски". Той единствен подаде оставка в качеството си на главен архитект на район “Триадица”, на чиято територия се случи инцидента. Тогава Шишков обясни, че предприема тези действия единствено като морален акт, но заяви, че няма никаква вина по случая. Преди това столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че ЧЕЗ са присъединили към мрежата си фаталния павилион с "хвърчаща бележка", която е издадена докато Шишков е бил в отпуск и той е бил подписан със запетайка. Самият Шишков още тогава обяви, че част от ремонтите в София нямат книжа и проекти и не са приемани и въвеждани в експлоатация. Арх. Иван Шишков

завършва образователна степен магистър по „Архитектура“ през 1990 във ВИАС София. Арх. Шишков е работил като проектант в „Интерпроект“ и „Софпроект“. В периода 1992г.-2000г. е заемал длъжността на главен архитект на Община Драгоман, от 2002г. до 2008г. - главен архитект на Район „Банкя“ в Столичната община (СО), а от 2008г. до 2021г. е бил главен архитект на Район „Триадица“ – СО. От 1996г. до 2006г. e член на Общински експертен съвет по устройство на територията. От 2007г. до 2015г. е експерт в Комисия по устройство на територията и жилищна политика към СОС. По време на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 година, е съветник и заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към днешна дата работи като архитект.

Сашо Пенов е служебен министър на образованието и науката. Той е магистър по право от Юридически факултет (ЮФ) на Софийски университет “ Св. Климент Охридски“ (1986). Преподавател в Юридическия факултет от 1987 г.. Доктор по право (1996 г.). Специализирал е в университета в Хамбург, Германия (с Вайтзекерова стипендия и защитена магистърска степен по право в същия университет 1991-1992), в Международния център за подготовка на кадри при ОИСР - Виена, Австрия (1993); в университета в Атина, Гърция (1995); в университета в Саарбрюкен, Германия (2001, 2004); в САЩ (2002). Ръководител на Катедрата по административноправни науки (2010-2018 г.), декан на ЮФ (2011-2018). Работил е като експерт в Главно управление на данъчната администрация (1989-1990) и ръководител на отдел „Данъчни спогодби“ (1992-1994 г.). Бил е член на Консултативния съвет по законодателството при 39-ото и 40-ото Народно събрание. Член на Правния съвет при президента

и председател на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания в периода от 2002 г. до 2011 г. Адвокат в Софийска адвокатска колегия от 1994 г.

Проф. Пенов беше председател на Правния съвет при президента Георги Първанов. През 2011 г. обаче беше освободен от поста, след като стана ясно, че е бил адвокат на пивоварната „Леденика“ по делото за отнетия от Агенция „Митници“ лиценз. Тогава собственик на пивоварната беше Михаил Михов – Мишо Бирата. За Пенов се чу след изтеклите подслушани разговори между тогавашния премиера Бойко Борисов и шефа на Агенция „Митници“ към онзи момент Ваньо Танов. Освобождаването му от Правния съвет беше обяснено с обществената чувствителност по темата. С гласа на Сашо Пенов за шеф на Националния институт на правосъдието (НИП) бе назначена бившата "царска" министърка Миглена Тачева.

Николай Милков Милков е служебен министър на външните работи. Завършил е Френската гимназия в София, а висшето си образование получава в Департамента по Международни отношения на УНСС. През 1991 г. му е присъдена научната степен доктор за дисертация в сферата на международните отношения и най-новата история. В държавната администрация започва работа през 1992 г., като първоначално заема различни длъжности на цивилен служител в Министерството на отбраната. След това преминава на работа в Министерството на външните работи, но през 2010 г. след конкурс се завръща в Министерството на отбраната като постоянен секретар. В МВнР е на работа от 1997 г. В дипломатическата служба е заемал различни длъжности, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително ЮИЕ, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на Република България в НАТО. Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. До момента е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Крум Зарков е служебен министър на правосъдието. През 2007 г. се дипломира като магистър в Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона“ в специалност „Международно право и право на международните организации“. В същата година получава диплома за завършен курс от Института по политически науки – Париж, Фрнация. От 2007 г. до 2010 г. се занимава с изследователска и научна дейност в Центъра за изследване и науки в областта на международното публично право на Университета Париж 1 „Пантеон - Сорбона“. През 2010 г. постъпва на работа като инспектор – юрист в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. В 41-ото и 42-ото Народно събрание работи като главен експертен сътрудник към Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В периода 2014 – 2016 г. е експертен сътрудник към депутата от Европейския парламент Георги Пирински (Групата на социалистите и демократите). Народен представител и член на Комисията по правните въпроси в 44-ото, 45-ото, 46- oто и 47-ото Народно събрание. През последната година е един от критиците на лидера на БСП Корнелия Нинова в партията.

В последните четири състава на Народното събрание Крум Зарков се утвърди като един от най-активните депутати на БСП, който е явен поддръжник на идеите за правосъдна реформа и критик на последните двама главни прокурори. След работата си като инспектор в комисията за конфискация е привлечен като експерт по законодателството в Народното събрание. Влиза в БСП по покана на Атанас Мерджанов. Зарков бързо израства в партийната йерархия до позицията на заместник-председател на парламентарната група. През 2021 година Зарков влоши отношенията си с Корнелия Нинова, след като й поиска оставката за провала на партията на изборите за 46-я парламент. В последния мандат на парламента Зарков поддържаше по ключови въпроси самостоятелна линия от тази на партията. Негов бе решаващият глас, с който не бе допуснато преразглеждането на въпроса за машинното гласуване.

Велислав Минеков е служебен министър на културата. Той е професор в Националната художествена академия (НХА). Завършва образованието си в Националната художествена академия и специализира в Хамбург, Германия. Преподавател е по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Награждаван е като участник в множество международни симпозиуми, конкурси и изложби. Член е на творчески съюзи в Европа и организации, подпомагащи закрилата на културното наследство. Проф. Минеков е граждански и политически активист. Участва в инициативи за промяна на закони в областта на културата, музейното дело, правния статут на колекционерите и авторските права.Министър на културата от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Минеков бе служебен министър на културата и в двете последни служебни правителства на Румен Радев. Сред инициативите му бяха опитите НДК и Министерство на културата да си върне 16-ия и 17-ия етаж от Административната сграда на НДК, в която от години се помещава централата на партия ГЕРБ. Сред другите инициативи на Минеков бе битката му с в. "Труд" изданието да напусне държавната сграда на Музея на социалистическото изкуство, което помещаваше, без да има договор за наем.

Росица Карамфилова-Благова е служебен министър на околната среда и водите. Повече от 17 години работи в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), последователно заемайки експертни и ръководни длъжности – от младши експерт до изпълнителен директор на ИАОС. Защитава успешно докторска степен на тема „Изследване възможността за получаване на биогаз чрез анаеробно разграждане на някои нетрадиционни отпадъчни биопродукти“ в ХТМУ, където е работила и като хоноруван преподавател. През 2005 г. започва трудовия си стаж в ИАОС към МОСВ и в продължение на 11 години заема различни експертни длъжности в сферата на управление и мониторинг на отпадъците, екологични индикатори, контрол на качеството при инвентаризация на парниковите газове и национален координатор (NFP) към Европейската агенция по околна среда. Изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по околна среда от април 2021 г. Член на Борда на директорите на Европейската агенция по околна среда.

Явор Гечев е служебен министър на земеделието. През 2001 г. завършва Аграрен университет Пловдив. Магистър е по “Растителна защита”. Бил е земеделски производител. След това започва да трупа сериозен професионален опит в Държавен фонд „Земеделие“, започва като експерт и стига до поста ръководител на Регионална разплащателна агенция – Пловдив. От 2013 г. е депутат в 42-ото Народно събрание. През същата година е назначен за заместник-министър на земеделието и храните. Явор Гечев е третият председател на Национален съюз на земеделските кооперации в България. Избран е на този пост на 28 юни 2016 г. и го заема до май 2021 г., когато е поканен и впоследствие заема отново поста на зам.-министър на земеделието в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Никола Стоянов е служебен министър на икономиката и индустрията. Името на Никола Стоянов последно нашумя в началото на лятото, през юни, когато министърът на икономиката Корнелия Нинова смени цялото ръководство на ВМЗ - Сопот. Там Стоянов беше член на борда на директорите - назначен през есента на миналата година от предишния служебен министър на икономиката Даниела Везиева. Стоянов завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дипломиран е в магистърските програми „Европейско и международно търговско право“ и „Немско право за чужденци“ в Мюнхенския университет “Ludwig-Maximilian”. В продължение на 8 години ръководи компания, която е ексклузивен партньор за Югоизточна Европа на експортни организации, Агенции за подпомагане на малки и средни предприятия и Агенции за инвестиции от Европа, Азия и САЩ. Участва като ръководител или експерт в над 1000 проекта, като стратегически партньор на чужди компании при навлизането им на пазари в Източна Европа, търсене на нови доставчици, преструктуриране и инвестиции. В публичния сектор е заемал позициите съветник в Министерството на икономиката, както и изпълнителен директор и заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Насърчаване на малките и средните предприятия“. През 2021 г. е назначен за председател на Съвета на директорите на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД, като участва в ръководството на дружеството до средата на 2022 г.

Росен Христов е служебен министър на енергетиката. Той е магистър по международни икономически отношения от Калифорнийския университет в САЩ. Има многогодишен опит в енергетиката, заемайки позиции в международни компании. Международно признат специалист по придобивания и реструктуриране на предприятия, решаване на кризисни ситуации, стратегии и развитие. Работил е за италианската енергийна компания „Енел“, отговаряйки за реструктурирането и интеграцията на придобитите мащабни енергийни дъщерни компании в Гърция, Франция и Русия. След това е регионален директор за Източна Европа и Латинска Америка в нидерландската компания за ремонт и поддръжка на енергийни активи „Дицман“ и ръководи придобиването на „Енергоремонт Холдинг“ в България, на която става по-късно председател на управителния съвет. В последните години се занимава с инвестиции в стартиращи компании с фокус върху зелените технологии. Говори свободно 4 езика и е член на МЕНСА.

Александър Пулев е служебен министър на иновациите и растежа. Той е роден на 5 февруари 1981 г. в Пловдив. Той е магистър по финанси на Оксфордския университет и бакалавър по информационни системи и финанси на Университета в Мейн, САЩ. Професионалната му кариера преминава през „УниКредит“, където четири години е бил директор „Инвестиционно банкиране“; Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), в която шест години е главен банкер; мениджър „Консултации по сделки“ в „Ърнст и Янг“. Работил е в международни компании като „Ситигруп Глоубъл Маркетс“, „Браун Брадърс Хариман“ и „Дженеръл Електрик“. Александър Пулев има дългогодишен опит в проектното финансиране и в структурирането на транзакции, вариращи от дялово инвестиране до синдикиране на хибриден и старши дълг. Управлявал е портфолио от стартиращи компании на „Булбанк“ и е бил координатор на програмата за рисков капитал на ЕБВР за Балканите. Заместник-министър на транспорта и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев за периода от септември до декември 2021 г.

Илин Димитров е служебен министър на туризма. Той завършва средното си образование в гимназия с преподаване на немски език "Гео Милев" в Добрич. Притежава 3 бакалавърски степени от различни университети и колежи (по управление на хотели и ресторанти, стопанско управление, маркетинг и мениджмънт), магистратура („Стопанско управление“) и докторска степен в направление „Туризъм“. Работи в сектора на туризма от 2000 година, като е преминал през различни длъжности. В периода 2020-2021 е председател на Варненска туристическа камара. Преподавател от 11 години в Колеж по туризъм-Варна и директор на център „Кариери, Маркетинг и Предприемачество“ в ИУ-Варна. От 2008 до 2021 се занимава паралелно с предприемаческа дейност. В 47-ото Народно събрание, където е депутат от "Продължаваме промяната" е председател на постоянната комисия по туризъм.

Весела Лечева е служебен министър на младежта и спорта. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки. Печели сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор. През 2007 година в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново. Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. Лечева е един от критиците в БСП на лидера на партията Корнелия Нинова.

Георги Георгиев Тодоров е служебен министър на електронното управление. Той е магистър по право. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес. През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства, председател на Управителния съвет на ДП „Пристанищна инфраструктура“, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ АД, председател на Съвета на директорите на „Български пощи“ АД, заместник-председател на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас“, член на Съвета на директорите на „България Еър“ ЕАД и пр. Георги Тодоров притежава дългогодишен експертен и управленски опит, отговарял е както за сектор „Информационни технологии и съобщения“, така и за сектор „Транспорт“, както и за процеса по цифровизация.

mediapool.bg