Кламер БГ - Новини: Отцепниците от ИТН водят преговори за листите на "Продължаваме промяната"

Отцепниците от ИТН водят преговори за листите на "Продължаваме промяната"

България

|
Ср, 17 Авг 2022г. 15:01ч.
Отцепниците от ИТН водят преговори за листите на "Продължаваме промяната"

Отцепниците от ИТН Радостин Василев и Георги Георгиев, БГНЕС

Отцепниците от "Има такъв народ" водят разговори за общо явяване на изборите с "Продължаваме промяната", съобщи бившият спортен министър Радостин Василев, който бе един от шестимата депутати, напуснали партията на Слави Трифонов .

"В момента водим разговори с ръководството на "Продължаваме промяната" (ПП). Аз и колегите, които са част от гражданското движение, което е в процес на регистрация и съвсем скоро ще бъде факт, евентуално ще участваме заедно на изборите. Водят се разговори и с ПП, все пак те имат колективни органи на управление и там решенията не се вземат еднолично. В следващите дни, когато има нещо окончателно, ние ще го обявим заедно с промяна. Възможно е други колеги, които са в гражданското движение да се появят в листите на ПП", каза Василев в сряда пред бТВ.

Според него ПП ще спечелят изборите, въпреки социологическите изследвания, които им отреждат второ място след ГЕРБ. Той каза, отцепниците от ИТН нямат да правят официална коалиция с ПП, защото са гражданство движение и законът не го позволява. Ако има подкрепа за ПП, тя ще бъде дадена без коалиционно споразумение.

Желание за общи листи с ПП изрази "Демократична България", която бе част от коалиционното правителство на съпредседателя на ПП Кирил Петков. ПП най-вероятно ще отклони искането, мотивирайки се със социологическо проучване, което показвало, че подобно обединение няма да доведе до по-висок общ резултат за двете формации.

Преди ден ПП се регистрира в ЦИК за самостоятелно участие в изборите на 2 октомври със същите мандатоносители като миналата година – ВОЛТ и "Средноевропейска класа", но с възможност ПП да бъде добавена в тази коалиция до 27 август. Това е последният срок за регистриране на промени в коалициите в ЦИК, което означава, че все още има шанс за съвместно участие на ПП и ДБ, ако се стигне до такова решение.

"ИТН е част от политическата история, след множеството предателства те няма да се появят повече. Доверието вече е загубено. Надявам се да не се появят повече", коментира още Радостин Василев.

Според последните социологически проучвания партията на Трифонов, която миналото лято се класира първа на изборите , няма шанс да влезе в парламента след предстоящия вот на 2 октомври.

След като Василев съобщи, че преговарят за общи листи с ПП, лидерът на ИТН Слави Трифонов написа във фейсбук, че "най-новият политически номад в българската политика Радостин Василев" е спряган за водач на листата на ПП в Габрово.

На предходните избори Радостин Василев бе водач на листата на ИТН в Плевен, където бе и областен координатор на ИТН. През юни т.г. , след раздора с Трифонов, той съобщи, че закрива офиса на ИТН в Плевен, който, както той каза, сам е открил и финансирал.

"Какво нещо е иронията на съдбата! Мисля, че няма по-подходящо място за един доказан предател и жалък службогонец от водач на листа в града на хумора, сатирата и забавата. Шегаджиите от Габрово вероятно гледат на тази номинация като продължение на прочутия си фестивал. Иначе какво да кажа за "почтените" от "Продължаваме промяната" - те въобще не пазаруват депутати, ама хич", пише Трифонов.

Той пита какво е станало с прословутата декларация за почтеност на ПП и със заявката, че няма да приемат при себе си хора, членували в други партии.

"Така изглежда "почтеността" в българската политика. Кирил Петков и Асен Василев са толкова почтени, че ако бяха нови и самопровъзгласили се за почтени политици в Римската република, щяха да сложат за водач на листите си Брут. Просто никой не обича предателите, освен "Продължаваме промяната", казва Трифонов.

mediapool.bg