Кламер БГ - Новини: Нови протести срещу високите цени в Добрич, Стара Загора и Монтана

Нови протести срещу високите цени в Добрич, Стара Загора и Монтана

България

|
Съб, 03 Ноем 2018г. 20:21ч.
Нови протести срещу високите цени в Добрич, Стара Загора и Монтана

Нови протести срещу високите цени на горивата се проведоха в Добрич, Стара Загора и Монтана.

В Добрич десетки автомобили и мотори се включиха по обед в шествие по улиците на града в знак на недоволството на гражданите и от лошото качество на горивата, съобщи БНР.

С развети знамена, форсиране на двигатели и надписи ”Не на високите цени на горивата“ стотици граждани на Добрич се включиха в протестното автошествие.

По този начин те изразиха своето недоволство от непрекъснатото покачване на цената на горивата в България "без затова да има реална причина“ според тях.

”Най-големите вериги правят каквото си искат“, ”Горивата да отговарят на цените, а не да е пълно с вода и отпадък“, ”Качество и количество. Щом една услуга се предлага на пазара, трябва да отговаря на стандарта“, ”Цените са много високи. Мисля, че е редно да са по-ниски“, бяха коментарите на демонстрантите.

Протестиращите споделиха, че не е нормално във всеки град цената на един и същи вид гориво да е различна. Според тях през последните дни цените са спаднали навсякъде, което им дава надежда, че протестите им не остават нечути.

Старозагорци също излязоха на протест срещу високите цени на горивата, като близо 200 души преминаха в автомобилно шествие през целия град.

Протестът е заради драстичния скок в цените на горивата и е организиран в социалните мрежи.

Демонстрантите прекосиха следобед с автомобилите си Стара Загора и с клаксони и развети знамена сигнализираха за недоволството си от монопола на пазара на горива.

”Целта ни е просто да събудим гражданската съвест, всеки един в Стара Загора не спи“, ”И наистина да ни чуят - просто недоволството на гражданите за това какво се случва - било то с горивата, цените в България, повишената "Гражданска отговорност", данъците“, бяха коментарите на част от демонстрантите.

Според протестиращите продължаващото безконтролно поскъпване само усилва влиянието на сивия сектор в нашата икономика.

”Няма нищо нормално в тази държава, особено пък цената на горивата. В момента горивата са главен виновник за повишаване на други цени“, каза участник в протеста.

Шествието премина мирно и без произшествия, а организаторите се заканват да продължат протестите, докато не видят някакви резултати.

Протестиращите в Монтана ограничаваха достъпа до бензиностанции, като над 100 автомобила се включиха в шествието срещу високите цени на горивата на бензина и дизела.

"Преди седмица бе първата ни изява, която бе спонтанна. Сега взехме разрешение и всичко е регламентирано”, заяви една от организаторките Петя Богданова.

Автомобили и мотори ограничаваха достъпа до всяка една от бензиностанциите в града за по 20 минути под охраната на полицията.

"Има разлика. Даже десет стотинки между Враца и Лом и Монтана. В Монтана горивата са най скъпи“, каза Богданова

19-годишният Цветомир Цветомиров е категоричен, че така не може да продължава: "Това е край, в който хората са с най малко доходи, а горивата най-високи в цяла България и не намираме това за нормално“.

Всяка събота жителите на Монтана ще излизат на протест, каза Петя Богданова,

"Бензиностанциите ще ги затваряме всяка събота докато не свалят цените“, посочи тя.

mediapool.bg