Кламер БГ - Новини: Затварят нощните заведения в София, ограничава се плановият прием в болници

Затварят нощните заведения в София, ограничава се плановият прием в болници

България

|
Съб, 24 Окт 2020г. 12:29ч.
Затварят нощните заведения в София, ограничава се плановият прием в болници

Kметът на София Йорданка Фандъков съобщи, че всички нощни заведения в града затварят от неделя за срок от 2 седмици. Решението бе обявено след заседание на общинския щаб срещу коронавируса.

София е един от най-засегнатите градове от пандемията, като само за последното денонощие са установени близо 600 нови случаи на коронавирус при общо 1 589 в цялата страна.

Заради разрастването на епидемията болниците вече спират плановия прием. Фандъкова призова фирмите в София при възможност да пуснат служителите си да работят дистанционно.

Относно училищата тя съобщи, че ако новозаразените продължат да нарастват ще препоръча по-големите ученици да преминат към дистанционно обучение.

По-рано Фандъкова съобщи пред бТВ, че броят на леглата за Covid-пациенти в интензивните отделения на София намаляват чувствително.

"Нови легла се откриват, но ситуацията с лекарите, медицинските сестри, санитарите е изключително сериозна. Те самите се заразяват, остават под карантина. Необходими са допълнителни мерки – в България са най-леките възможни", добави тя.

По думите ѝ към момента контролът по спазването на съществуващите противоепидемични мерки е завишен. Тя уточни, че за последните 10 дни са направени над 600 проверки в градският транспорт за носене на предпазни средства – наложени са 59 санкции. Инспектирани са над 2000 търговски обекта.

"Наблюденията ми са, че все повече хора носят маски и стават по-дисциплинирани. Въпреки това трябва да се вземат допълнителни мерки, които да са ефективни. Ще се насочим към местата, където не може да се спазва дистанция и не се носят маски. Вчера обсъждахме с колегите временното затваряне на нощните заведения", каза Фандъкова.

Тя обясни, че няма да се стига до налагането на вечерен час в София, ако мярката със нощните заведения проработи. Относно евентуалното недоволство на бранша, тя посочи, че най-важното на този етап е да се запази здравето на хората.

"Прогнозите за следващите дни и седмици са за двойно и тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система, която да издържи. Ние сме в контакт с браншовите организации, важно е бизнесът да работи(…), но на първо място е запазването на здравната ни система", уточни тя.

Отново над 1500 нови случаи

1 589 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, при направени 9 831 PCR теста, показват данните в Националната информационна система.

Това е 16.2 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа.

На първо място по брой новозаразени е София с 594 положителни резултата, следва Пловдив със 147 и Благоевград със 109.

Починали са 13 души. В болница са настанени 1 886 души, като 127 са в интензивни отделения.

Излекуваните за последното денонощие са 269.

Спира се плановият прием в болниците

В петък вечерта здравният министър Костадин Ангелов издаде нова заповед за затягане на противоепидемичните мерки.

Лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население преустановяват плановия прием и плановата оперативна дейност. Всички лечебни заведения в съответните области са задължени да разкрият Covid структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат.

В болниците в областите със заболеваемост от 60,0 до 119,9 души на 100 хил. население се преустановява плановата оперативна дейност. Тези лечебни заведения са задължени да разкрият Covid структури с минимум 5% от общия брой легла, с които разполагат.

Забраната, съответно за планов прием и планова оперативна дейност, обаче не се отнася за извършването на дейностите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки,диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение.

mediapool.bg