Кламер БГ - Новини: Започва проверка във всички заводи за специална продукция (Обновена)

Започва проверка във всички заводи за специална продукция (Обновена)

България

|
Ср, 05 Окт 2022г. 15:39ч.
Започва проверка във всички заводи за специална продукция (Обновена)

Сн. БГНЕС, архив

След поредния инцидент в завода "Арсенал", при който загинаха трима души, властите започнаха дежурните проверки в предприятията за специална продукция.

От Инспекцията по труда пък съобщиха, че през последните година в завода са засечени десетки нарушения, които са били отстранени и условията за труд са били подобрени.

В сряда потвърдените жертви на взрива в оръжейния завод "Арсенал" вече са три.

Намерени бяха телата на двете жени, които бяха в неизвестност в първите часове след инцидента, съобщи прокуратурата в сряда сутринта.

Преди ден бе потвърдена смъртта на един мъж, а двете жени се издирваха.

Загиналият мъж е на 55 г., а двете жени - на 53 и 43 г. При взрива пострада и още една жена, която е с тежка черепно-мозъчна травма, но състоянието ѝ е стабилно.

От информацията на прокуратата става ясно, че загиналите са опитни работници. Починалият мъж е с осем години стаж в завода, едната жена е с девет години стаж, а другата с 15 години.

Проверка на всички складове

На този фон по разпореждане на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов започва проверка във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

В едномесечен срок структурите на инспекцията по труда и на МВР по места ще проверяват дали се провеждат периодични обучения и инструктажи на работниците за безопасни условия на труд, както и технологичните инструкции за работа с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, съобщиха от прокуратурата.

Ще се проверява и дали длъжностните лица изпълняват задълженията си по Закона за здравословните и безопасни условия на труд и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

След подобни инциденти обикновено се назначават подобни проверки. През последните години десетки загинаха и бяха ранени при инциденти в заводите за специализирана продукция.

Десетки нарушения в "Арсенал"

От Инспекцията по труда съобщиха, че пострадалите е трябвало да приключат работа, започната от предходния ден - да изработят звуково-светлинен състав за пиротехнически изделия.

От всички дейности, извършвани на територията на завода, това е една от най-безопасните.

И четиримата пострадали работници имат валидна правоспособност за работа с взривни вещества. Извършен им е и инструктаж за деня. Инспекцията по труда е изискала от работодателя всички необходими документи, свързани с технологичните изисквания и технологичната последователност на работния процес, както и изискванията за безопасност при работа и други документи, свързани с цялостната организация за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Производствата на "Арсенал" АД, които са с висок риск, са включени в списъка с обекти за периодичен контрол на рискови производства и дейности. Планирани проверки в тях се извършват на три месеца, уточниха от Инспекцията по труда.

От 2020 г. досега инспекторите по труда са извършили 95 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството.

Установени са 337 нарушения, от които 329 бр. по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. На работодателя са дадени 320 задължителни за изпълнение предписания за отстраняване на нарушенията. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората.

В шест случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност за нарушения, свързани с безопасността на труда.

За 2022 г. извършените проверки в "Арсенал" АД са 20, при които са установени 95 нарушения, като всички касаят здравословните и безопасни условия на труд.

Конкретно в Завод 4 от 01.01.2022 г. до момента са извършени шест проверки, при които са констатирани 26 бр. нарушения, свързани с безопасността на труда. За отстраняването им са дадени задължителни за изпълнение предписания.

Резултатите от контролната дейност в дружеството показват, че предписанията се изпълняват, което води до подобряване условията на труд, а в някои случаи и до предотвратяване на трудови инциденти.

Пореден инцидент

В завода периодично се случват инциденти, които взимат и жертви.

Последно един човек загина при пожар миналата година.

"Арсенал" не е изолиран случай.

Инциденти се случват и в други оръжейни заводи, въпреки че след всеки от тях властите обявяват, че затягат мерките.

При взривове в "Арсенал" Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово през последните години загинаха общо 20 и бяха ранени десетки.

Mиналата година прокуратурата обяви, че има руска намеса за четири взрива на военни складове у нас.

mediapool.bg