Кламер БГ - Новини: Открита е бърза писта за смени в КЕВР

Открита е бърза писта за смени в КЕВР

България

|
Пет, 21 Ян 2022г. 20:59ч.
Открита е бърза писта за смени в КЕВР

Открита е бърза писта за смени в КЕВР

Управляващото мнозинство откри в петък бърза писта за смяната на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов и членът й Евгения Харитонова, която бе номинирана от ГЕРБ, като одобри правилата за избор на техните наследници. В същото време на първо четене бяха приети промени в критериите за номиниране на хора на тяхното място и съкращаването на състава й от девет на петима души. Така до сряда – 26 януари, трябва да са ясни претендентите за двата поста с изтекли мандати, след това да се насрочи тяхното изслушване в комисия, за което няма фиксиран срок.

Логиката сочи, че ще се изчака окончателното одобрение на разширените изисквания за стаж и квалификация на претендентите за шеф и член на комисията, което има всички шансове да бъде и обнародвано в Държавен вестник следващия петък – 28 януари. Причината е, че срокът за разглеждане на законовите поправки между първо и второ четене бе съкратен на три дни – тоест до понеделник – 24 февруари. Това отваря възможността финалното им гласуване в пленарна зала да стане още в сряда – денят на номинациите, и така да се избегне колизия между процедурата за избор на нови членове на КЕВР и критериите, на които те трябва да отговарят, но се променят. След това пък бързо ще се прекратят мандатите на юридическия и икономическия членове на комисията – издигнатият от ДПС Ремзи Осман и номинираният от ГЕРБ Георги Добрев, и техните постове ще се закрият. С жребий в парламентарната комисия ще се реши кои двама от енергийните комисари с неизтекъл мандат - Владко Владимиров, Александър Йорданов или Георги Златев, да си тръгнат и техните места също да бъдат закрити. Така водните комисари – представителят на БСП Димитър Кочков и издигнатата от "Воля" Пенка Трендафилова, ще запазят позициите си. Тъй като обаче вече решенията за цените на енергоносителите ще се вземат от председателя и двамата енергийни комисари, а за ВиК услугите – от шефа и двамата водни комисари, на практика новите попълнения в регулатора ще имат ключова роля за тарифите за ток, парно, газ.

Заради този очертаващ се сценарий вероятно, управляващите упорито подминаваха неколкократно поставяните от опозицията въпроси по кои точно критерии за номинации ще се проведе изборът на нови в КЕВР - сега фигуриращите в Закона за енергетиката или променяните.

Представителите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" бяха възприели тактиката да оставят ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" да си говорят помежду си с реплики и дуплики, със спорадични включвания на депутати от "Продължаваме промяната".

Любен Дилов-син от ГЕРБ предложи КЕВР да бъде прекръстена на КИРЕ – Комисия за извънредно регулиране на енергетиката, "защото вие точно това правите".

Съпартиецът му Христо Гаджев се опита да връчи на председателя на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" запечатан плик с името на бъдещия председател на КЕВР, но той му бе върнат с думите, че не може да се приемат запечатани пликове. Това накара Гаджев да прочете името на Васил Щонов, който бе служебен министър на икономиката и енергетиката през лятото на 2014 г. в правителството на Георги Близнашки, а миналата година бе назначен в борда на Българската банка за развитие от тогавашния министър на икономиката и днешен премиер Кирил Петков. Профилът му идеално пасва на новите критерии за членство в КЕВР – опит във финансовите и банковите услуги в сектора на енергетиката.

ГЕРБ се опитаха да атакуват гласуването на законовите поправки с аргумента, че по правилник те трябва да се разгледат в комисия 72 часа след внасянето им в парламента, а това време не е било изтекло не само преди одобрението им в комисията по енергетиката, а дори и при старта на гласуването им в пленарна зала. "Трябвало е да има и обществено обсъждане. Председателят да спазва правилника на НС, а не да се претупват нещата", заяви Христо Гаджев от ГЕРБ.

"Липсват становища на заинтересованите страни, КЕВР не присъства на извънредното заседание, свикано така, за да не можем да се запознаем с предложението. Това е цинично поведение. Не решаваме проблемите на хората, които са ни избрали. Нарушаваме правилата, които сами сме си избрали, нарушаваме и законите", изказа се и Росица Кирова от партията на бившите управляващи.

"Разбираме интересите и КЕВР да остане във ваша зависимост, но обществената нагласа не е такава и ние сме предприели съответните действия", отвърна им Николай Ангов от "Продължаваме промяната", който отново се спря на обявяването на сметките на КЕВР за поскъпване на тока и парното от 1 януари в деня, в който новото правителство бе одобрено от парламента и положи клетва

"Ако младите колеги бяха прочели законите, щяха да знаят, че КЕВР по закон е длъжна на определени дати да излиза с определени решения, независимо дали се заклева правителство", включи се Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ценовата криза може да бъде решена със законодателни решения, които не засягат работата на КЕВР. Ако мислите, че със смяната на КЕВР, ще решим енергийната криза, дълбоко се лъжете", взе думата отново Росица Кирова,

"Коалицията мачка закона и е по-зле от управлението на ГЕРБ. Очакваме и бързо гласуване на второ четене. Ако това беше предложение на опозицията, щяхте всички да обяснявате колко е неправилно да се вкарва законопроект от днес за утре. Ще си приемете законопроект напук", заяви Цончо Ганев от "Възраждане".

Рамадан Аталай от ДПС призова да се изгради независима комисия, в чиито решения обществото да има доверие и припомни, че през 2009 г. също е бил намален съставът на КЕВР от седем на пет души, за да бъде увеличен отново пет месеца по-късно на деветима.

И ГЕРБ, и ДПС изсипаха много суперлативи за работата на КЕВР под ръководството на Иван Иванов и нееднократно разкритикуваха "Демократична България" че не подкрепя издигнатия от десните през 2015 г., но подкрепен от ГЕРБ Иванов.

"Изберете си нов председател и нов член, но да се откажете от правен и икономически комисар и да нямате експерти, които да аргументират решенията си, не е добре да се случи. Ако търсите място на някого, изберете го на мястото на хората с изтекли мандати. Нека направим така, че в комисията да се отчитат всички планове и проекти в енергетиката и те ще се покриват от цените, да сме спокойни, че ВЕИ производителите ще получават цени, които ще покриват разходите им", призова Аталай.

Как само двама души ще решават за цените, намалява се експертизата, попита Кирова.

"С нашето предложение ние не подменяме едни хора с други, а намаляване състава на КЕВР и не нарушаваме евродирективи. КЕВР има специализирани администрации, добре обезпечени с експерти – над 120 служителя, които са предостатъчни, за да подпомогнат членовете на КЕВР", отвърна й Васил Стефанов от "Продължаваме промяната".

"На колегите е казано да вземат това решение и ще го вземат, няма смисъл да ги молим и да ги увещаваме. Намаляването на състава не носи икономии, най-важното е доверието на обществото към решенията на този орган и затова съставът му трябва да максимално дистанциран от политиката. Сега се съставя сто процента политически орган", поведе разговор със съпартийците си

и Радомир Чолаков от ГЕРБ.

"Когато ГЕРБ и ДПС пазят независимостта на даден орган, светва лампичка, че този орган не е толкова независим. КЕВР решава за цените, но в дългосрочен план цените се определят от политиките на министерството в дълъг хоризонт. Нямаме доверие в независимостта на КЕВР", отвърна Никола Ангов.

"Това, което сте ни предложили, колеги, е една правна нула. Параджията в детската градина в общински орган ли работи? Допускането на работили в лицензирани предприятия е директен конфликт на интереси, защото една година преди това те не трябва да са работили в такива търговски дружества. Каква означа банкови услуги в енергийния сектор – кредитен консултант за соларни паркове ли?", продължи с атаките от страна на ГЕРБ Десислава Атанасова

"Правите две неща – вземате целия контрол върху комисията и нагласяте критериите на вече избраните хора. Не търсите хора за позицията, а я нагласяте за определени хора. Премахвайки юриста и икономиста и намалявайки енергийните комисари, съставът в енергетиката е трима. И двама от тези трима в състав енергетика са новоизбраните членове. Защо направо не напишете, че КЕВР ще е едноличен орган и вашият финансист определя цени каквито ви харесват", каза Делян Добрев.

"Разширяването на критериите е за увеличаване на конкуренцията – всички могат да предлагат номинации", обърна внимание Васил Стефанов.

В крайна сметка, след прегласуване сред 127 депутати, 118 подкрепиха законовите поправки за съкращаване броя на членовете, а девет бяха против. .

От ГЕРБ обявиха, че ще направят предложения за корекции между първо и второ четене, чийто срок бе съкратен на минималните три дни по предложение на Тихомир Тенев от "Има такъв народ" с одобрението на 122-ма депутати от гласували 136.

След това още близо два часа отне дискусията за процедурните правила за избор на новите двама в КЕВР.

Делян Добрев отново предложи срокът за номинации да е 14 дни, както стори това преди ден в комисия, за да може да се приемат новите критерии и да е ясно, че процедурата се прави по тях. Искането му обаче беше отхвърлено, а самите правила приети в предложения от "Продължаваме промяната" вид и срокове с подкрепата на 125 от 137 гласували народни представители. 11 бяха против, а един се въздържа..

mediapool.bg