Кламер БГ - Новини: Открит е един от най-големите масови гробове в Украйна от ерата на Сталин

Открит е един от най-големите масови гробове в Украйна от ерата на Сталин

Свят

|
Четв, 26 Авг 2021г. 18:13ч.
Открит е един от най-големите масови гробове в Украйна от ерата на Сталин

Част от откритите могили

Вероятно един от най-големите масови гробове от времето на Сталин е бил открит от изследователи в Украйна, предаде ББС. Останките на между 5 хиляди и 8 хиляди души са били намерени на юг от Одеса по време на проучвателни дейности за разширяването на летището.

Смята се, че стотици хиляди украинци са загинали по времето на управлението на Съветския съюз от Йосиф Сталин.

Сергей Гуцалюк, представител на регионалния клон на украинския Институт за национална памет, каза пред АФП, че изглежда откритите тела са на жертви на съветската тайна полиция НКВД и са били убити в края на 1930-те години. Те обаче не може да бъдат идентифицирани, тъй като всички архиви да прибрани от Русия.

Според украинските данни около 8600 души са били осъдени на смърт от съветската тайна полиция между 1938 и 1941 г.

Колко точно са хората в сега откритите общо 29 трапа с тела не е възможно да се установи, но се предполага, че това е един от най-големите масови гробове, открити в Украйна.

Историкът Александър Бабич, който работи по разкриването на телата, написа във Фейсбук, че е възможно жертвите да са повече, тъй като все още се проучват някои части от терена. Според него е възможно да има още гробове в близки участъци, които са военни обекти.

В Украйна има разкрити и други гробове с жертви на репресиите на режима на Сталин.

mediapool.bg