Кламер БГ - Новини: Откраднаха служебната кола на шефа на агенцията за подслушване

Откраднаха служебната кола на шефа на агенцията за подслушване

България

|
Пет, 21 Дек 2018г. 14:24ч.
Откраднаха служебната кола на шефа на агенцията за подслушване

Служебната кола на шефа на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов е била открадната в нощта срещу понеделник, съобщи бТВ. Крадците все още се издирват, твърдят от МВР.

"Отнет е автомобил, който е собственост на юридическо лице – Държавната агенция "Технически операции”. Образувано е досъдебно производство, което се води и се разследва в Трето районно на СДВР", заяви шефът на Националната полиция Христо Терзийски.

Китов минава за близък до премиера Бойко Борисов. Той бе назначен на поста от правителството на Пламен Орешарски, което закри бившата специализирана дирекция СДОТО в МВР, създаде на нейно място ДАТО и прехвърли подслушването и следенето със СРС-та там.

След идването на власт на второто правителство на Борисов Китов запази поста си.

"Цветан Китов няма да си подава оставката, защото не му я искам. Той ми е бил студент четири години, прекрасно го познавам и знам какви качества има, така че въобще за Китов не бих водил диалог с никой", заяви тогава премиерът.

Не е ясно дали МВР ще успее да намери крадците. Полицейската статистика за миналата година сочи много ниска разкриваемост на кражбите на коли. В нея е записано, че са разкрити 34,6% от тях. През миналата година са регистрирани само 26 такива престъпления, т.е. хем подадените сигнали са малко, хем полицията не успява да стигне до извършителите в огромен процент от случаите.

Доскоро кражбите на коли се третираха от НК като противозаконно отнемане с цел ползване. Още от времето, когато бе главен секретар, премиерът Борисов критикуваше тази норма. Според него текстът пречи на полицията да хване крадците, защото трябва да докаже, че те са имали намерение да ползват автомобила. Дори МВР да ги арестува на местопрестъплението, те могат да твърдят, че са влезли в колата, за да се скрият от дъжда или да се стоплят. В средата на тази година Борисов възложи да се напише нов текст в НК. След това бе приета разпоредба, според която за кражба на кола се предвиждат от 1 до 10 години затвор. Бе запазен обаче и текстът за противозаконното отнемане.

mediapool.bg