Кламер БГ - Новини: Отварянето на заведенията може да доведе до конфликт между щаба и политиците

Отварянето на заведенията може да доведе до конфликт между щаба и политиците

България

|
Пет, 19 Фев 2021г. 10:30ч.
Отварянето на заведенията може да доведе до конфликт между щаба и политиците

Обещаното от премиера Бойко Борисов отваряне на ресторанти и заведения от 1 март може да доведе до конфликт между политиците и Националния оперативен щаб. Това заяви пред бТВ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му решението в крайна сметка ще бъде политическо, но предупреди, че ако броят на заразените у нас продължава да расте, всяко отваряне е рисково.

"Възможно е да има конфликт между нашето мнение и решението. Ние сме експерти, които даваме съвети какво да се направи. Аз зная много добре, че има един куп причини, които също можем да не отчетем", заяви той.

Кунчев заяви, че следващата седмица ще е ясно дали заведенията ще отворят. Той не се ангажира дали премиерът би променил решението си.

Според Кунчев британският щам на коронавируса настъпва у нас. Това е и причината за високата заболеваемост в Кюстендил. Здравният инспектор отчете, че в последните дни в някои страни се отчита забавяне на заразата. Той обясни, че по-притеснително било наличието на бразилския и южноафриканския вариант в Гърция.

"Неминуемо ще стане внос. Голяма заблуда е, че с гранични мерки можеш да спреш вирус", коментира експертът.

mediapool.bg