Кламер БГ - Новини: От утре до 9 януари в НАП няма да се плаща на ПОС-терминал

От утре до 9 януари в НАП няма да се плаща на ПОС-терминал

България

|
Четв, 29 Дек 2022г. 16:00ч.
От утре до 9 януари в НАП няма да се плаща на ПОС-терминал

От утре до 9 януари в НАП няма да се плаща на ПОС-терминал

От утре - 30 декември до 9 януари догодина в НАП ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване за 2022 г. и превключване на информационните системи за 2023 г.

Физически лица, които подават годишна декларация за облагане на доходите, могат да го направят чрез електронната услуга на НАП от 10 януари. В същия ден започва и подаването на декларациите на хартиен носител в офисите на приходната агенция.

Утре в 10:00 часа ще бъде прекратена възможността да се извършват плащания през виртуален ПОС на НАП. Плащания с дебитни и кредитни карти на ПОС терминали в офисите на НАП могат да се извършват до 12.00 ч. утре.

Физически лица, които подават годишна декларация за облагане на доходите, могат да го направят чрез електронната услуга на НАП със стартирането на кампанията от 10.01.2022 г. В същия ден започва и подаването на декларациите на хартиен носител в офисите на приходната агенция.

Плащанията на здравни вноски от граждани в периода 31 декември 2022 г. - 09 януари 2023 г ще могат да се извършват само по банков път чрез търговските банки.

Здравноосигурителният статус няма да се актуализира в периода от 1 до 9 януари 2023 г.

Ако в този период се плати през търговска банка, то възстановяването на здравни права става в офис на НАП, чрез издаване на удостоверение за непрекъснати здравно-осигурителни права на хартиен носител Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 09 януари 2023 г. и тя ще включва всички данни към тази дата.

mediapool.bg