Кламер БГ - Новини: Путин и Тръмп дори не се поздравиха при откриването на срещата на Г-20

Путин и Тръмп дори не се поздравиха при откриването на срещата на Г-20

Свят

|
Пет, 30 Ноем 2018г. 20:05ч.
Путин и Тръмп дори не се поздравиха при откриването на срещата на Г-20

Владимир Путин и Доналд Тръмп не се поздравиха при откриването на срещата на Г-20 в Буенос Айрес. Кореспонденти на световните медии, присъствали на фотосесията преди началото на форума предадоха, че руският президент пръв се е качил на подиума за церемониалната снимка на лидерите, а американският президент е минал покрай него без да го поздрави.

След това всички лидери се отправиха към залата за първото пленарно заседание – Путин е вървял отпред, а Тръмп – на разстояние от него.

Журналисти, придружаващи Тръмп, също така отбелязват, че той е минал покрай саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман без да спре да размени думи с него или да се ръкува.

В същото време Путин и Мохамед бин Салман са си стиснали ръцете, а след това са седнали един до друг в залата. От снимките се вижда, че двамата разговарят и се смеят.

Тръмп отмени срещата с Путин заради кризата в Керченския проток

По-рано в петък стана известно, че на път за Аржентина американският президент е решил да се откаже от срещата с руския си колега Путин, която трябваше да се проведе в кулоарите на форума. Причина за решението е инцидентът в Керченския проток.

В неделя Русия задържа три украински военни кораба край бреговете на Крим, територия, която анексира от Украйна през 2014 г. Руската брегова охрана откри стрелба и залови украинските съдове и екипажите им в Керченския проток, който свързва Азовско море с Черно море.Шестима моряци бяха ранени, а по-късно целите екипажи бяха оставени в ареста за 2 месеца.

Часове по-рано говорителят на Путин Дмитрий Песков твърдеше официално, че срещата между двамата президенти ще се състои, защото Кремъл е получил потвърждение от Вашингтон.

Според говорителя на Белия дом Сара Сандърс Тръмп е взел решението на борда на самолета за Аржентина. Преди да го направи, той е разговарял с държавния секретар Майк Помпео, началника на кабинета Джон Кели и съветника по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Тръмп обяви решението си в Туитър:

"Опирайки се на факта, че корабите и моряците не са предадени на Украйна от Русия, реших, че ще е най-добре за всички засегнати страни да отменя по-рано насрочената среща в Аржентина с президента Владимир Путин".

"Очаквам смислена среща на върха, веднага щом тази ситуация бъде разрешена", добави Тръмп, веднага след като излетя от Вашингтон за Буенос Айрес.

Асошиейтед прес отбелязва, че Тръмп е взел решението си малко след като бившият му адвокат Майкъл Коен каза, че е излъгал Конгреса, за да прикрие факта, че е водил преговори за сделка с недвижими имоти в Москва от името на президента по време на президентската кампания в САЩ през 2016 г.

Пред Тръмп има редица предизвикателства на срещата на върха на Г-20, най-вече това дали може да сключи споразумение с китайския президент Си Цзинпин за облекчаване на напрежението по търговските въпроси, което смути финансовите пазари, добавя АП.

Кремъл съжалява

Кремъл съжалява за решението на американското правителство да отмени срещата между президентите на Русия и САЩ, заяви впоследствие прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Това означава, че обсъждането на сериозни въпроси от международния и двустранния дневен ред се отлага за неопределено време", каза той

Саудитският престолонаследник игнориран от всички освен от Путин

Междувременно престолонаследникът на Саудитска Арабия бе изтикан доста встрани при заснемането на "семейната снимка" на държавните ръководители на страните от Г-20. Мястото му бе в далечния край на груповата фотография, предаде Ройтерс.

Присъствието на принц Мохамед на международния форум се оказа доста спорно след убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври.

Престолонаследникът, който де факто управлява Саудитска Арабия, бързо слезе от сцената без да се ръкува или да говори с други лидери, освен с Путин.

Президентът на Аржентина Маурисио Макри, който е домакин на форума, бе в центъра на груповата снимка. Той каза, че обвиненията за съпричастност на принц Мохамед към смъртта на Кашоги ще бъдат дискутирани по време на двудневната среща. Саудитска Арабия твърди, че принцът не е знаел за убийството.

mediapool.bg