Кламер БГ - Новини: От полунощ е в сила ново прекратяване на огъня в Източна Украйна

От полунощ е в сила ново прекратяване на огъня в Източна Украйна

Свят

|
Пон, 27 Юли 2020г. 14:43ч.
От полунощ е в сила ново прекратяване на огъня в Източна Украйна

Ново прекратяване на огъня за неопределен срок влезе днес в сила в Източна Украйна, регион, който продължава да е в хватката на конфликта между украинските сили и проруските бунтовници, въпреки подписването на мирно споразумение през 2015 г., предаде Франс прес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и руският държавен глава Владимир Путин вчера приветстваха в телефонен разговор усилията за нов тласък на мирния процес.

Прекратяването на огъня е в сила от 00.00 часа днес. На страницата си във Фейсбук украинската армия обяви, че командването на въоръжените сили е наредило пълно спазване на това прекратяване на огъня". Проруските бунтовници от самообявилата се Донецка република - една от двете сепаратистки територии в украинския Донбас заедно с Луганск, също обявиха, че ще спазват прекратяването на огъня, според тяхната информационна агенция ДАН.

Установяването на трайно прекратяване на огъня е предварително условие за договорено решение на конфликта съгласно Минските споразумения от 2015 г., допълна агенцията и припомня, че до момента има дълъг списък на провалили се прекратявания на огъня, като украинските сили и проруските бунтовници се обвиняват взаимно в нарушаването им.

Макар Минските споразумения да намалиха насилието, политическото уреждане на конфликта е в мъртва точка. В средата на юли имаше многобройни въоръжени сблъсъци, след няколко месеца на относително спокойствие. Въпреки това напрежение, през декември имаше среща на върха между руския и украинския президент, проведена с френско-германско посредничество, както и няколко размени на затворници.

Избран през април 2019 г., президентът Зеленски демонстрира амбицията си за слагане край на тази война. През изминалите 6 години тя отне живота на над 13 000 души и прокуди около 1,5 милиона от домовете им. Новото украинско ръководство отхвърли залегналото в мирното споразумение искане за по-голяма автономия на регионите на Донецк и Луганск, с мотив, че документът е бил подписан по принуда от предишното ръководство на страната, отбелязва ДПА.

mediapool.bg