Кламер БГ - Новини: "От македонец българин не става". Протестите в Скопие продължават с блокади

"От македонец българин не става". Протестите в Скопие продължават с блокади

Свят

|
Пет, 08 Юли 2022г. 08:10ч.
"От македонец българин не става". Протестите в Скопие продължават с блокади

Сн. ЕПА/БГНЕС

Протестите срещу т.нар. френско предложение в Северна Македония продължават, като се очакват блокади в цялата страна. Демонстрациите в Скопие продължават вече седми ден.

В четвъртък вечерта протестиращите седнаха на земята пред парламента в знак на недоволство срещу “френското предложение, което българизира и асимилира народа“.

“Фамозно предателско предложение“, го нарече един от ораторите и препоръча на Европа “да почита своите права и правото за самоопределение, защото ЕС изневери на македонския народ и ни изпрати мъже, които искат да се обличат в рокли и искат да подпишем, че сме нещо, което не сме“.

“От македонец българин не става. Македония не позволява да бъде продадена и няма да правим компромиси с тези, които ще редактират учебниците ни по техният фашистки тертип“, заяви той, цитиран от БТА.

“Какво е ЕС? Организация за асимилиране на по-малките нации. Имаме държава и институции и без ЕС. Да не се предаваме, играят си с погрешната генерация. Да живее АСНОМ“, включи се като говорител един младеж.

Последната ни червена линия е Конституцията, да задължим депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, Левица, Демократичната партия на сърбите и другите опозиционни партии да са последният бастион на македонския народ, а ние сме тяхната защита да отстояват да няма промяна на Конституцията под български диктат“, казаха още от трибуната.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че те продължават с протестите “с голямо народно "не" на този дипломатически нокаут“.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски призова гражданите и политическите партии, които искат да изразят правото си да протестират, да го направят по начин, който ще демонстрира демократичен капацитет и спазване на законовите изисквания, разпоредби за публични събирания и зачитане на задълженията на полицейските служители за осигуряване на мир и стабилност.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ също призова за мирни протести, но и обвини властите на СДСМ и ДСИ, че чрез провокатори съзнателно предизвикват инциденти.

mediapool.bg