Кламер БГ - Новини: От еврофондовете се дават 40 млн. лв. за респиратори и тестове за коронавирус

От еврофондовете се дават 40 млн. лв. за респиратори и тестове за коронавирус

България

|
Вт, 24 Март 2020г. 13:51ч.
От еврофондовете се дават 40 млн. лв. за респиратори и тестове за коронавирус

От оперативната програма "Региони в растеж" ще бъдат пренасочени 40.4 млн. лв. към здравното миинстерство за закупуване на медицинско оборудване и консумативи за борба с коронавируса (COVID-19) в страната и за реакция по време на кризи в системата на здравеопазването, съобщиха от регионалното министерство във вторник.

С парите ще бъдат купени респиратори за нуждите на лечебните заведения, които приемат пациенти с COVID-19, предпазни средства (защитни маски, облекла, очила, ръкавици, шлемове и дезинфектанти) и тестове за изследване на коронавирус. Апаратурата и консумативите са определени от министъра на здравеопазването.

Средствата са осигурени от недоговорен и спестен ресурс по четири от приоритетните оси на Оперативната програма и насочени към здравното министерства като бенефициент по оста за регионална здравна инфраструктура.

Решението трябва да бъде гласувано и от Комитета за наблюдение на оперативната програма, с което да се направи изменението. Това ще стане на неприсъствено заседание.

Предложението за подпомагане на здравните власти е направено след обстоен анализ на програмата от страна на управляващия орган и е в изпълнение на предложението на Европейската комисия, позволяващо на държавите да мобилизират допълнителни средства за справяне с кризата в рамките на техните оперативни програми.

Изменението предвижда извършените разходи да бъдат допустими от 1 февруари 2020 г.

mediapool.bg