Кламер БГ - Новини: От 1 септември нови карти за младежи и млади родители в градския транспорт на София

От 1 септември нови карти за младежи и млади родители в градския транспорт на София

България

|
Ср, 31 Авг 2022г. 17:29ч.
От 1 септември нови карти за младежи и млади родители в градския транспорт на София

От 1 септември нови карти за младежи и млади родители в градския транспорт на София

Нови превозни документи, които дават повече възможности за придвижване с обществения транспорт на София за младежи, ученици, студенти и родители, влизат в сила от 1 септември. Те са приети с решение на Столичния общински съвет.

Младежите до 26 години, независимо дали учат или работят, ще могат да си закупят годишната младежка карта. Тя е на цена от 250 лева и е за цялата мрежа, включително и метрото.

За първи път се въвежда и годишна карта за ученици и студенти. Тя е с цена от 200 лева и важи за целия обществен транспорт. С нея, също има 2 месеца бонус - пътувания, а дневното неограничено придвижване излиза по 0.54 лв.

Зареждането е еднократно срещу документ от училище или университет в София, ако ученикът или студентът за първи път влизат в съответното учебно заведение. Ако и до момента е имал карта, не е необходимо да представя уверение. Запазва се и сегашната месечна карта от 20 лева.

Нови опции се предлагат и за младите родители на деца до 2 години. Родителят, който е в отпуск за отглеждане на дете, вече ще може да ползва месечна карта на стойност 10 лева за цялата мрежа на градския транспорт. Необходимо е само да представи уверение за своя статут в наш пункт.

Най-търсеният и продаван продукт за обществения транспорт – годишната абонаментна карта ще може да се плаща на 3 вноски, а не както до момента само на две. Първата вноска е първоначална с валидност до 3 месеца и е на стойност 150 лв; втората вноска е за 3 месеца и е на цена от 120 лева, а третата е до 6 месеца и е 100 лева.

Всички превозни документи са достъпни онлайн и могат да бъдат зареждани от платформата на Центъра за градска мобилност.

Новите опции ще бъдат отворени от 1 септември.

mediapool.bg