Кламер БГ - Новини: Осъденият Илия Стоилов, брат на депутат от БСП, е задържан в Чехия

Осъденият Илия Стоилов, брат на депутат от БСП, е задържан в Чехия

България

|
Ср, 03 Фев 2021г. 13:40ч.
Осъденият Илия Стоилов, брат на депутат от БСП, е задържан в Чехия

Илия Стоилов – брат на депутата от БСП Георги Стоилов, който получи ефективна присъда за ръководена от него организирана престъпна група, е задържан в Чехия на 2 февруари, съобщиха от прокуратурата.

Задържането му е в изпълнение на издадена от Специализираната прокуратура Европейска заповед за арест.

На 13 март 2020 г. Илия Стоилов беше признат за виновен и осъден от Специализирания наказателен съд на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба от 5000 лв. за това, че от март 2015 г. до 14 октомври 2017 г. в Русе е ръководил организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и физическо насилие.

Затвор от 3 до 7 години и глоби получиха и останалите 8 обвинени за участие в престъпната група.

В хода на досъдебното производство, след изменение на определената му от съда мярка за неотклонение "задържане под стража" в по-лека на 29 август 2018 г., Илия Стоилов напусна страната и от тогава се укрива. По тази причина той беше съден задочно.

Образувано е производство по екстрадирането на осъдения Илия Стоилов.

Брат му - депутатът от БСП Георги Стоилов заподозря политическа атака срещу него, след като Илия Стоилов напусна страната. Георги Стоилов каза тогава, че брат му е отишъл да се лекува в чужбина. Той напуснал България легално през границата, след като уведомил властите.

mediapool.bg