Кламер БГ - Новини: Османи: Трябва да затворим токсичния кръг на взаимоотношения с България

Османи: Трябва да затворим токсичния кръг на взаимоотношения с България

Свят

|
Вт, 26 Юли 2022г. 18:21ч.
Османи: Трябва да затворим токсичния кръг на взаимоотношения с България

Буяр Османи, сн. БГНЕС

Различните исторически интерпретации не могат да бъдат разглеждани като език на омраза, каза министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Езикът на омразата не е свързан с работата на Историческата комисия (съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония), а справянето с него е начин правителствата да отворят възможността за по-добри отношения между гражданите и бизнеса, между двете държави. Очевидно е, че сме навлезли в една негативна тенденция на отношения, в която избираме по-остри думи към другия, обиждайки гражданите, та и държавите. Трябва да спрем тази тенденция, ако искаме да бъдем приятели и съюзници в ЕС. Ние нямаме интерес от негативна тенденция на отношенията ни с Република България", каза Османи, цитиран от БТА.

Той посочи, че с членовете на историческата комисия на Република Северна Македония се е срещал по време на преговорите по двустранния протокол с България и някои от коментарите им са включени в окончателния вариант на протокола, а скоро смята да се срещне и с цялата комисия, "за да бъдат обсъдени следващите стъпки“.

По думите му протоколът между България и Република Северна Македония е подписан с добра воля и решенията в частта за мониторинг на езика на омразата трябва да се разглеждат в същия аспект.

"За език на омразата трябва да се следи и в Република България. Знаете, че имаше случаи, когато след запалилия се автобус имаше български гражданин, който обиждаше загиналите в автобуса (катастрофата на АМ "Струма“), а българското правителство реагира незабавно. Трябва да затворим този токсичен кръг от взаимоотношения, в които сме влезли и да отворим нова глава на приятелство", каза Османи.

В коментар по отношение на искания от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ референдум Османи каза, че не вижда причина за провеждането му, защото не вижда какъв би бил въпросът на допитването.

"Ако някой е "за" спиране на присъединителния процес, ако е "за" нова алтернатива, това е легитимно, нека отвори този въпрос и гражданите ще си кажат мнението. Няма друга причина за референдум“, посочи Османи.

mediapool.bg