Кламер БГ - Новини: Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева

Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева

България

|
Ср, 29 Ян 2020г. 17:58ч.
Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева

Проектът за изграждане на помпена станция и водопровод, с които да се осигури вода за бедстващия Перник от София, ще струва 26 млн. лева. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов по време на заседанието на правителството в сряда.

До момента представителите на кабинета твърдяха, че аварийният план ще излезе до 25 млн. лева, но точна сума нямаше заради неяснотите за осигуряване на тръби и помпи за изпълнението му. Засега няма официална информация дали правителството е гласувало на днешното си заседание и отпускането на парите, тъй като това не беше направено до момента.

Борисов обаче нареди работата по изграждането на тръбата да започне веднага и увери, че тя ще се свърши за 30 дни, въпреки че преди седмица министърът на икономиката Емил Караниколов, който ръководи щаба за кризата в Перник, обяви, че ще са нужни 40 - 45 дни.

"Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството", заръча той.

Всъщност трябва да се построи водопровод дълъг 13.5 км, който ще тръгва от резервоар в Мало Бучино и ще стига до пернишкия кв. "Мошино". На територията на резервоара, който се експлоатира от "Софийска вода", ще бъде направена и помпена станция.

Във вторник Столичният общински съвет разреши през водопреносната мрежа на София да минават допълнително по 300 литра в секунда вода, които да отиват към Перник през бъдещата тръба. С тях би трябвало да се поддържа сегашният режим на водата в бедстващия град, докато яз. "Студена" не се напълни достатъчно, че да се възстанови снабдяването по 24 часа в денонощие.

Водата идва от яз. "Бели Искър", който по принцип се използва от столицата, и минава през Рилския водопровод, докато стигне до резервоара в Мало Бучино. За осигуряването на достатъчен обем на "Бели Искър" от няколко месеца към него се пренасочва вода от една от деривациите в Рила, която захранва и яз. "Белмекен". Това обаче се прави почти всяка година, а не извънредно заради допълнителното водоснабдяване на Перник.

Първоначално от правителството съобщиха, че тръбата от София към бедстващия град ще се строи от държавното дружество "Монтажи". След среща на премиера с ръководството на Камарата на строителите през миналата седмица беше съобщено, че в работата ще се включат и частни фирми от организацията. Над 55 дружества били готови да работят на трисменен режим, за да се реализира ударно проектът.

Според експерти той трудно може да бъде завършен за по-малко от 2 месеца.

Във вторник кметът на Перник Станислав Владимиров съобщи, че градът има вода от яз. "Студена" до началото на април.

Междувременно община "Перник" обяви и поръчката за ремонт на водопроводната мрежа в града, която трябва да се финансира с пари от държавния бюджет. Тя е за общо 20.2 млн. лева. Те са за ремонт на главни водопроводи, тръби в центъра и в кварталите "Църква", "Клепало", "Проучване", "Твърди ливади", "Ралица", "Каменина" и Изток".

Поръчката е разделена на няколко позиции, които трябва да се изпълняват от "Райкомерс конструкшън", "ГБС - Инфраструктурно строителство" и "Гелак". Част от ремонтите ще отнемат една година, става ясно от обявлението за поръчката. За останалите срокът е около 200 дни или 7 месеца.

Миналата седмица общината пусна и поръчките за ремонт на друг основен водопровод, както и на пречиствателната станция на града, които се възлагат на държавното дружество "Монтажи". Те са за около 7 млн. лева.

Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова да провери за нелегално работещи ВЕЦ-ове. "Има сигнали да два ВЕЦ-а, които работят тайно през нощта, това лесно може да се провери през електроенергийния системен оператор", каза премиерът. Покрай проблемите с водоснабдяването на различни места в страната се появиха все повече сигнали и опасения, че язовири се източват, за да може централите, направени на тях, да произвеждат ток, от който собствениците печелят.

mediapool.bg