Кламер БГ - Новини: Осемте джуджета: Фирма "Делта гард" е напуснала завода за асансьори в Дупница

Осемте джуджета: Фирма "Делта гард" е напуснала завода за асансьори в Дупница

България

|
Пет, 21 Авг 2020г. 11:05ч.
Осемте джуджета: Фирма "Делта гард" е напуснала завода за асансьори в Дупница

Охранителната фирма "Делта гард" е напуснала завода за асансьори в Дупница, собственост на бизнесмена Илия Златанов - главен герой в разследването на организацията "Антикорупционен фонд" (АКФ) – "Осемте джуджета". Това става ясно от пост в социалните мрежи на адвокатката на Златанов – Грета Ганева.

"Влязохме, хора! "Делта гард" са вън", пише тя.

Досега фирмата на Златанов – "Изамет" не бе допускана в предприятието от охранителите на "Делта гард". Преди десетина дни стана ясно, че шефът на полицията в Дупница е отказал да изпълни съдебно решение и да окаже съдействие за извеждането на охранителната фирма от завода.

Пред "Дневник" Ганева е заявила, че са влезли в завода в късните часове на 19 август.

Златанов твърди, че е бил заплашван да прехвърли собствеността на завода си от бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора си Еврото. Пред АКФ бизнесменът разказа, че е потърсил помощта му заради дългогодишен конфликт със сина си Явор Златанов. Срещата станала в столичния ресторант "Осемте джуджета". След намесата на Петров срещу Златанов-младши тутакси било образувано дело и той бил арестуван. След това обаче срещу баща му започнал натиск за прехвърляне на бизнеса за милиони със заплахата, че иначе синът му ще умре.

Златанов твърди, че имал уговорка Петров да му помогне да си върне 35 кг. злато, което щели да делят наполовина. В крайна сметка обаче ценният метал бил предаден от прокуратурата на съпругата на Петров – Любена, казва Златанов.

Според него в цялата схема са замесени висши прокурори като бившия шеф на спецпрокуратурата Димитър Франтишек и зам.-главният прокурор и началник на националната следствена служба Борислав Сарафов. В четвъртък АКФ съобщи, че преписките по случая на Златанов са обединени и пратени в спецпрокуратурата с подписа на бившия главен прокурор Сотир Цацаров. В отговор той заяви, че това е станало по предложение на наблюдаващите прокурори, а той просто е изпълнил задълженията си по закон. Цацаров каза, че е подписал стотици такива постановления.

mediapool.bg