Кламер БГ - Новини: Кристиян Бойков се надява да се докаже, че е натопен за хакването на НАП

Кристиян Бойков се надява да се докаже, че е натопен за хакването на НАП

България

|
Пет, 19 Юли 2019г. 19:46ч.
Кристиян Бойков се надява да се докаже, че е натопен за хакването на НАП

20-годишният Кристиян Бойков, който бе обвинен за източването на базата данни на НАП и освободен от ареста с най-леката марка – подписка, в петък даде кратко интервю пред Нова телевизия, в което коментира повдигнатото му обвинение с думите:"Интересни факти, но да видим какво ще каже съдът. Интересни факти...не бих използвал думата тъпи, ама нещо такова".

"В 4 реда пишеше, че аз съм правил нещо. Надявам се да излезе така, че да се окаже, че това цялото нещо е натопено, защото наистина е така. Няма какво да кажа, нека минат всички неща, ще дам изявление. Пишат какви ли не глупости по медиите, бил съм богат, пушел съм цигари за 5 лева, возил съм се в градския - пълни глупости", каза още Бойков.

Той е дал интервю на тръгване от работа, където е отишъл да довърши проекти, които са се забавили заради задържането му.

Кристиян реагира на събитията и с публикувана песента "Белезниците" на личната си страница във Фейсбук.

Краткият му коментар е: "Добър старт на деня..."

20-годишният IT специалист е обвинен, че неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП. Той напусна ареста в четвъртък с най-леката мярка – подписка, тъй като обвинението му е сменено с по-леко. Първоначално той бе обвинен, че копирал данни от "критична инфраструктура" на държавна институция. В прокуратурата обаче е постъпило писмо от НАП, от което ставало ясно, че "деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура".

Адвокатите на Бойков защитават тезата, че не той е извършил мащабния пробив в сървъра на НАП, откъдето са източени лични и финансови данни на над 5 млн. българи. Според защитата Бойков е натопен от конкуренти на фирмата, в която работи – ТАД Груп.

Уликите срещу Кристиян Бойков са фалшифицирани, заяви по-рано и известният програмист и основател на софтуерната академия "СофтУни" Светлин Наков, който публикува мнението си във фейсбук групата "Програмиране в България".

mediapool.bg