Кламер БГ - Новини: Партията на Виктор Орбан е пред изключване от ЕНП

Партията на Виктор Орбан е пред изключване от ЕНП

Европа

|
Ср, 03 Март 2021г. 16:03ч.
Партията на Виктор Орбан е пред изключване от ЕНП

Европейската народна партия (ЕНП) обяви, че унгарската партия "Фидес" на премиера Виктор Орбан е изправена пред процедура по изключване, съобщава БТА.

Гласуването ще се състои на заседание на Политическата асамблея на ЕНП, когато обстоятелствата позволяват, се допълва в съобщението.

ЕНП изрази подкрепата си към приетите по-рано в сряда промени във вътрешните правила на групата й в Европейския парламент, които станаха причина Орбан да обяви, че оттегля "Фидес" от нея.

Съгласно новите правила от фракцията ще може да бъдат изключвани цели партии, а не само отделни евродепутати. Общо 148 евродепутати подкрепиха промените, 28 бяха "против".

Веднага след това Орбан информира с писмо лидера на групата на ЕНП в европарламента Манфред Вебер, че "Фидес" се оттегля.

Той окачестви гласуваните промени като "явно враждебно действие срещу "Фидес" и нашите избиратели". Разочароващо е, че докато Европа се бори с пандемията, ЕНП се занимава с ограничаване на правата на собствените си представители, заявява Орбан и допълва: "Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо".

Преди това официални представители и евродепутати коментираха, че след като новите правила влязат в сила, групата на ЕНП ще гласува за прекратяване на членството на 11-те представители на "Фидес" в нея, предаде брюкселският сайт "Политико". Към момента един член на "Фидес" вече е отстранен от групата.

Случващото се е кулминация на продължилото години наред напрежение в политическото семейство на ЕНП заради партията на Орбан. Повечето центристки настроени евродепутати подкрепиха обвиненията на европейските институции срещу правителството на Орбан за потъпкване на демокрацията и върховенството на закона. В отговор лидерите на "Фидес" отхвърлят обвиненията и нападат висшите представители на ЕС и ЕНП.

Партията на Орбан е със замразено членство в Европейската народна партия от март 2019 г., но нейните евродепутати останаха част от групата ѝ в Европейския парламент.

Групите на социалистите и демократите, на либералите и на Зелените в Европарламента приветстваха вестта, че "Фидес" вече няма да е част от най-голямата фракция – тази на ЕНП.

Най-после премиерът Виктор Орбан напуска, написа в Туитър председателят на групата на социалистите Ираче Гарсия. Тя нарича "срамота" решението на Орбан да не дочака гласуването в групата на ЕНП.

С това, че не взе мерки в продължение на години, ЕНП позволи на унгарския премиер да превземе медиите, да нарушава основни права, да подкопае демокрацията и да тормози гражданското общество, добавя Гарсия.

Групата "Обнови Европа" посочи в изявление, че приветства де факто изключването на унгарската делегация от групата на ЕНП. Няма място за отровния популизъм на "Фидес" в утвърдената европейска политика, допълват либералите.

Зелените определиха новините като отдавна очаквани. Твърде дълго ЕНП осигуряваше политическо прикритие за унгарското правителство, добавиха от тази парламентарна сила.

mediapool.bg