Кламер БГ - Новини: Орбан нарече лидерите на ЕС "колонизатори" в спора за закона за ЛГБТ

Орбан нарече лидерите на ЕС "колонизатори" в спора за закона за ЛГБТ

Европа

|
Пет, 02 Юли 2021г. 16:32ч.
Орбан нарече лидерите на ЕС "колонизатори" в спора за закона за ЛГБТ

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан днес обвини лидерите на Европейския съюз, че действат като "колонизатори" с критиките си срещу спорен закон, възприеман като ограничаващ правата на ЛГБТ-общността в Унгария, предаде Асошиейтед прес.

Лидерите на ЕС разкритикуваха Орбан за закона по време на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица, а нидерландският премиер Марк Рюте дори заяви, че унгарският лидер или трябва да подкрепя ценностите на ЕС, или да напусне 27-членния съюз.

Говорейки по общественото радио Орбан се противопостави на призивите за отмяна на закона, който забранява "показването или популяризирането" на хомосексуалност или смяна на пола в телевизионни предавания, филми и програми за сексуално образование на деца в училищата.

"Те се държат като колонизатори", каза Орбан за критиците си в ЕС и добави: "Те искат да диктуват какви закони да бъдат приемани в други страни, искат да ни казват как да живеем и как да се държим". Унгарският премиер допълни, че критиките са резултат от "лоши рефлекси, останали от европейското колониално минало".

Унгарското дясно правителство твърди, че законът е необходим, за да гарантира, че сексуалното обучение на децата под 18 години е изключителен прерогатив на техните родители.

Активистки организации на ЛГБТ-общността и високопоставени политици в Европа обаче осъдиха закона, заявявайки, че той демонизира сексуалните малцинства и се стреми да задуши обсъждането на теми като сексуалната ориентация.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналата седмица нарече закона "срамен" и поиска Унгария да изясни отражението му върху основни права.

Лидерите на 17 страни членки на ЕС подписаха съвместно писмо, осъждащо закона, и призоваха Европейската комисия да заведе дело срещу Унгария в Съда на ЕС заради приемането му, отбелязва АП.

mediapool.bg