Кламер БГ - Новини: Орбан: Нациите, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации

Орбан: Нациите, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации

Европа

|
Пон, 25 Юли 2022г. 13:26ч.
Орбан: Нациите, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации

Виктор Орбан, Сн. ЕПА/БГНЕС

Нациите, в които се „смесват“ европейци и неевропейци, „вече не са нации“, заяви десният премиер на Унгария Виктор Орбан, цитиран от „Гардиън“ и от БГНЕС.

Вчерашната му реч в Румъния предизвика възмущение сред опозиционните партии и сред европейските политици.

„Ние, унгарците, не сме смесена раса... и не искаме да станем смесена раса“, каза Орбан в събота. "Страните, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации".

Орбан прави подобни твърдения от години, но последните коментари бяха най-острите досега.

Каталин Чех, евродепутат от опозиционната партия Моментум, каза, че е ужасена от речта на премиера. „Неговите изявления ни напомнят за време, което мисля, че всички бихме искали да забравим. Те наистина показват истинския цвят на режима“, каза тя.

В Twitter Чех се обърна към хората със смесена раса в Унгария: „Цветът на кожата ви може да е различен, може да идвате от Европа или извън нея, но вие сте едни от нас и ние се гордеем с вас. Разнообразието укрепва една нация, а не я отслабва.“

Румънският евродепутат Алин Митуца също реагира гневно на коментарите на Орбан. "Говоренето за расова или етническа "чистота, особено в такъв смесен регион като Централна и Източна Европа, е чисто заблуждаващо и опасно", написа той в Туитър.

Орбан направи това изявление по време на реч в Бъйле Тушнад, Румъния, където преди това представи основните политически идеи или идеологически насоки. Именно там през 2014 г. той каза за първи път, че иска да изгради "нелиберална демокрация" в Унгария.

Тази година Орбан изнесе това, което беше описано като апокалиптична реч, предричайки смъртта на Запада и предсказвайки "десетилетие на опасност, несигурност и война". Той също така остро критикува военната подкрепа на Запада за Украйна, позиционирайки се като основен съюзник на Москва в Европейския съюз.

„Колкото повече модерни оръжия НАТО даде на украинците, толкова повече руснаците ще прокарат фронтовата линия напред... Това, което правим, е да удължим войната“, каза Орбан по време на речта.

Въпреки че Унгария е член на НАТО, нейният крайнодесен премиер отдавна поддържа топли отношения с Путин и прекара пет часа в Москва в разговор с руския лидер през февруари, малко преди руската инвазия, припомня БГНЕС.

mediapool.bg