Кламер БГ - Новини: Орбан: Европа изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията

Орбан: Европа изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията

Европа

|
Ср, 18 Ноем 2020г. 13:31ч.
Орбан: Европа изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията

Унгария, която в понеделник наложи вето на европейския план за икономическо възстановяване, заяви днес, че ако той бъде приет, няма да има "пречки да бъдат обвързани страните членки с общи механизми за подкрепа на имиграцията", предаде Ройтерс.

Европа ще може "да използва финансови средства, за да изнудва страните, които се противопоставят на имиграцията", каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление, публикувано в Туитър. "Нито една процедура, която цели да наказва страни членки, не трябва да бъде въвеждана без обективни критерии и възможност за правна защита", добави той.

Орбан е твърд противник на масовата имиграция, която според него размива националната и европейската идентичност. Брюксел е започнал процедура срещу Унгария за нарушаване на демократичните норми. Бюджетът и средствата за икономическо възстановяване обаче не включват конкретни клаузи за имиграцията и според някои политически анализатори изказването на Орбан има за цел да привлече подкрепата на унгарските гласоподаватели, отбелязва Ройтерс.

През 2019 г. европейските фондове представляваха около 4,48 на сто от брутния вътрешен продукт на Унгария, което е едно от най-високите равнища сред европейските страни. Очаква се Будапеща да получи 16,7 милиарда потенциални кредити и субсидии.

Очаква се темата да бъде обсъждана на видеоконферентната среща на високо равнище в четвъртък, която официално е посветена на Covid-19, отбелязва АФП.

Същевременно словенският премиер Янез Янша изрази подкрепа за Унгария и Полша в спора им с ЕС, осъждайки на свой ред механизма, свързващ достъпа до европейски фондове със спазването на върховенството на закона, предаде АФП.

"Само независима юридическа институция, а не политическо мнозинство, може да каже какво е правова държава", пише Янез Янша в писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

По-рано този месец премиерите на Полша и Унгария изпратиха подобни писма до европейските лидери. Те заплашват да наложат вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства.

Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

mediapool.bg