Кламер БГ - Новини: Оператор на Би Би Си нападнат по време на митинг на Тръмп в Тексас

Оператор на Би Би Си нападнат по време на митинг на Тръмп в Тексас

Свят

|
Ср, 13 Фев 2019г. 14:23ч.
Оператор на Би Би Си нападнат по време на митинг на Тръмп в Тексас

Британският министър на външните работи Джереми Хънт осъди нападението срещу оператор на телевизия Би Би Си от привърженик на американския президент Доналд Тръмп на митинг в Ел Пасо, щата Тексас, предаде Ройтерс.

На видеозапис на Би Би Си се вижда как мъж с шапка с надпис "Да направим Америка отново велика" блъска оператора Рон Скинс, преди да бъде изведен.

Запитан дали е допустимо Тръмп да разпалва феновете до такава степен, че да бъде нападнат оператор, Хънт каза: "Никога не е допустимо, когато журналисти и оператори биват атакувани само защото си вършат работата".

"Тук обаче става въпрос за нещо много по-сериозно и то е, че 80 журналисти са били убити миналата година по света, просто защото са вършили работата си. Много сме обезпокоени от това", отбеляза британският външен министър.

Би Би Си съобщи, че поддръжник на Тръмп е блъскал и ругал Скинс на вчерашния митинг, и публикува видео от случката, която приключва с извеждането на нападателя от зоната за медиите. Скинс няма трайни наранявания, каза британската обществена телевизия.

"Добре ли сте?", пита Тръмп, след като е видял сблъсъка, с вдигнат палец към оператора: "Всичко наред ли е?".

Би Би Си изпрати протестно писмо до Белия дом с искане да се преразгледат изцяло мерките за сигурност при отразяване на митинги на Тръмп от медиите.

Сдружението на кореспондентите в Белия дом призова президента на САЩ да "даде на привържениците си ясно да разберат, че насилието срещу журналисти е недопустимо".

Американското президентство осъди атаката.

Доналд Тръмп "осъжда всички актове на насилие срещу всеки човек или група хора, включително представители на медиите", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя призова "всички участници в събития да се държат мирно и почтително".

Тръмп критикува редовно големите американски медии, които обвинява, че са "врагове на народа", разпространяващи "фалшиви новини" за него и администрацията му, отбелязва Франс прес.

mediapool.bg