Кламер БГ - Новини: Опашки на границата с Гърция и Румъния

Опашки на границата с Гърция и Румъния

България

|
Пет, 19 Юни 2020г. 14:37ч.
Опашки на границата с Гърция и Румъния

Опашки от коли се образуваха в петък на един от граничните пунктове между България и Гърция. Желаещите да напуснат България в посока Гърция трябваше да чакат по около два часа, за да преминат през пункта "Маказа", съобщи бТВ.

Причината са допълнителни проверки, въведени от гръцките власти, както и проверките, които се правят от българска страна за неплатени и невръчени глоби за нарушение на правилата за движение по пътищата.

На основния граничен пункт с Гърция – "Кулата", движението беше интензивно сутринта, но към обяд колите и камионите минаваха без проблеми. В предишните дни там се образуваха километрични опашки.

От началото на тази седмица Гърция отмени двуседмичната карантина за влизащи от България, което накара много хора да тръгнат на почивка или за сезонна работа в страната.

За пореден ден има километрични опашки от камиони на ГКПП "Дунав мост" при Русе.

Тежкотоварните превозни средства изчакват на опашка по пътя Русе-Силистра и на бул. "България", което затруднява движението на останалите превозни средства в тези два участъка.

"Има осигурен буферен паркинг на бул. "България", с който да облекчим до известна степен движението по пътя Русе-Силистра, между град Мартен и граничния пункт. За регулиране на движението са ангажирани много полицейски екипи", обясни началникът на сектор "Пътна полиция" в Русе главен инспектор Михаил Манов, цитиран от БТА.

Той каза още, че е създадена организация в района на град Бяла също да се спират временно камиони.

"През последните три дни имаме чувствително увеличение на преминалите през пункта товарни автомобили - както на вход, така и на изход от страната. Ако до края на 2019 г. не сме имали ден, през който в една от посоките да са преминали повече от 1000 камиона, то в последните няколко дни те са по над 1200 в посока", коментира директорът на "Гранична полиция" в Русе комисар Димитър Чорбаджиев.

По думите му граничният пункт има предел на пропускане на превозни средства.

За последното денонощие в посока Румъния са преминали 1257 тежкотоварни автомобила, а у нас са влезли около 1330 камиона. Чувствително е и увеличението на леките автомобили - основно с румънска регистрация, които влизат в страната ни. За последното денонощие те са 985, а в посока Румъния са били 475.

mediapool.bg