Кламер БГ - Новини: И прокуратурата в Пловдив ще проверява казуса със събличените от МВР в нощен бар

И прокуратурата в Пловдив ще проверява казуса със събличените от МВР в нощен бар

България

|
Вт, 09 Май 2023г. 17:50ч.
И прокуратурата в Пловдив ще проверява казуса със събличените от МВР в нощен бар

Снимката е илюстративна

Окръжна прокуратура-Пловдив започна извършването на лична проверка във връзка с твърдението, че 400 посетители на нощен бар в града са били съблечени голи от полицията при проверка за наркотици. Преди ден стана ясно, че и вътрешният министър Иван Демерджиев също започва своя проверка по казуса.

Проверката

При проверката ще се снемат обяснения от служители на нощното заведение, както и от посетители, ще бъдат иззети записи от охранителни камери и др., уточняват от прокуратурата. По нея ще бъдат изискани материали и информация от ОД на МВР – Пловдив във връзка с проведена специализирана полицейска операция същата нощ по линия на наркотичните вещества, както и от дружеството, което стопанисва заведението.

След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление, както и дали да образува досъдебно производство. От прокуратурата посочват, че срокът за приключване на проверката е едномесечен.

В понеделник по казуса излязоха с позиция и от полицията в Пловдив.

Полицията е действала напълно законно при проверката в нощно заведение в Пловдив в петък, независимо че част от посетителите се оплакаха, че са накарани да се съблекат голи, за да бъдат претърсени. Това обявиха тогава от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи - Пловдив.

Оттам признаха, че някои от проверяваните са карани да се събличат и да заемат странни пози, но уточниха, че това е извършено съгласно изискванията на НПК. Органите на реда мотивираха проверката си с наличието на оперативни данни, че в заведението е имало наркотици. Начинът на обиск е определен от полицаите на място. За всеки случай е назначена вътрешна порверка за превишаване на правомощията.

"Появиха се, включително в медиите, изявления от страна на присъствали лица за това, че са карани хора да се събличат и да заемат някакви странни пози. Действително, имало е такъв тип проверка, но тази проверка е извършена съгласно изискванията на НПК и то по отношение на конкретни лица, за които вече е имало оперативни данни", каза тогава ст.комисар Васил Костадинов директор на ОДМВР-Пловдив.

След акцията в нощното заведение са образувани три досъдебни производства - две за наркотици и едно за хулиганство. Собственикът на клуба е сезирал прокуратурата за превишаване на правомощията на полицаите.

"Това, което е открито, е една цигара марихуана и някакво пакетче от 0.4 грама вещество. Нищо повече. Пуснахме сигнал в прокуратурата, защото това за нас е унижение към нашите клиенти и ние няма как да оставим така нещата. Можеше да се намери друг начин да се проверят хората", смята Деян Найденов, собственик на заведението.

Протест в петък

Междувременно от браншовите организации на ресторантьорите обявиха, че готвят протест под надслов "Няма да търпим" в Пловдив на 12 май в петък. Той ще стартира в 11.30 часа.

"Случката с „голите“ обиски в пловдивския клуб "Бушидо" беше последната капка, която преля чашата на търпението ни. Такъв тормоз над клиенти, персонал и предприемачи не се беше случвал в новата история на страната ни. Нещо повече – никой не пое отговорност за случилото се, а органите на МВР дори се опитаха да ни убедят, че такова поведение е в реда на нещата. Недопустимо е! Няма да търпим!

mediapool.bg