Кламер БГ - Новини: Окончателно: Приключи делото на Оманския държавен фонд срещу България заради КТБ

Окончателно: Приключи делото на Оманския държавен фонд срещу България заради КТБ

България

|
Нед, 18 Авг 2019г. 12:10ч.
Окончателно: Приключи делото на Оманския държавен фонд срещу България заради КТБ

Делото, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу българската държава заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), приключи окончателно, съобщиха от финансовото министерство. Чуждестранният фонд, който бе акционер в банката, претендираше обезщетение заради отказа на българските власти да се опитат да я спасят. Още през пролетта оманците се отказаха от иска си. Сега Арбитражният съд във Вашингтон е отхвърлил окончателно претенциите им и е наредил да заплати съдебните разноски.

За едни 80 млн. евро

Оманската страна претендираше обезщетение от 80 млн. евро. Искът бе заведен в края на 2015 г., т.е. повече от година след фалита на КТБ, която затвори врати през лятото на 2014 г. Оманският фонд притежаваше 30% от акциите на КТБ.

В иска бе посочено, че България е нарушила договора за взаимно насърчаване на инвестициите между двете страни. Още през октомври 2014 г. консорциум от инвеститори, сред които бе и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката. Месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

По делото българската страна е представила две писмени защити, съобщава финансовото министерство, както и експертни становища и други доказателства. Според съобщението им от миналата година отказът на оманската страна означава, че не може да бъде заведено друго дело по същия казус пред който и да е арбитраж.

Неоснователно е

От самото начало на делото българската страна настоява, че претенциите на Оман са неоснователни. През октомври 2015 г. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че страната ни има опит в подобни дела, наела е адвокати и не се притеснява.

„Не сме притеснени от този иск, смятаме го за неоснователен - акционер на банка в несъстоятелност да има претенции към държавата заради това, че лошо е управлявано съотвеното дружество и се е стигнало до несъстоятелност“, каза тогава Горанов.

mediapool.bg