Кламер БГ - Новини: Овчаров: БСП бе гумен печат, когато Станишев предложи Пеевски за шеф на ДАНС

Овчаров: БСП бе гумен печат, когато Станишев предложи Пеевски за шеф на ДАНС

България

|
Съб, 10 Окт 2020г. 17:16ч.
Овчаров: БСП бе гумен печат, когато Станишев предложи Пеевски за шеф на ДАНС

Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който е част от Националния съвет на БСП, обяви, че евродепутатът Елена Йончева е станала част от личната вендета на председателя на ПЕС Сергей Станишев срещу лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Дори след прекия избор на председател на БСП, който бе спечелен от Нинова с над 80% от подкрепата на гласувалите, вътрешнопартийното напрежение не стихва. В последния месец пък Йончева открито показва, че е в конфликт с лидера на социалистите. БСП-Хасково обяви, че снема доверието си от евродепутата.

По думите на Овчаров БСП и парламентарната група винаги са стояли зад Елена Йончева - всичките ѝ сигнали са били подписани от цялата парламентарна група, била подкрепяна политически и финансово от социалистите: "И изведнъж тя влезе в опорките на Сергей Станишев и на някои други хора. Как сега, изведнъж след конгреса, Йончева започна да говори неща отпреди 2-3 години? Поредните опорки."

Според Овчаров, който подкрепя Нинова, разногласията в БСП са именно, защото "някои не могат да приемат загубата". Той дори смята, че загубите на БСП на последните евроизбори се дължат на тази конфронтация и "на това грозно говорене по медиите на част от т. нар. опозиция".

"Излизат и говорят опорките на управляващите. Това са междуличностните вендети на хора, които не могат да преживеят загубата. Как не се намери един достоен човек от тази "опозиция", който да поздрави победителя. Не виждам такова достойнство в хората, които загубиха. Разбирам, че тези хора са недоволни, че не станаха членове на Националния съвет. Но трябва да разберат, че тях ги изхвърлиха от Националния съвет не Нинова, а техните другари в опозицията. Те ги излъгаха", добави той.

Бившият енергиен министър обяви, че през 2013 година Сергей Станишев, който се е хвалел с добрите резултати на тройната коалиция, е отстранил целия си Министерски съвет, като всички негови министри са били изхвърлени от листите за депутати – Асен Гагаузов, Румен Петков, Петър Димитров, Петър Мутафчиев.

"Тогава някой от нас излезе ли по медиите да плюе партията си и Станишев? Не, напротив. Премълчахме, обърнахме се и продължихме нататък. Помагахме с каквото можем. Сега призивът ни е: Спрете се. Слезте на земята. Ако допреди месец имахте оправдание, че има някаква партийна битка в БСП и затова унищожавахте партията си по медиите, сега тази вътрешно-партийна битка свърши. Нямате аргументи, с които да оправдаете действията си, които са подкрепа на сега управляващите. БСП води в момента, заедно с хиляди хора по улиците, битка срещу порочното управление на държавата. Ако обичат, да се присъединят към тази битка и към тази част от българското население, което се бори за държавата си".

По думите на Овчаров самият Станишев трябва да отговори на въпроса защо лидерът на ПЕС и най-дълго управлявал председател на БСП е събрал само 200 гласа на конгреса.

"БСП бе гумен печат, когато Станишев предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС Самият факт, че 37 млади членове на БСП имат повече гласове от Сергей Станишев показва, че БСП се променя и подмладява", каза Овчаров.

Според него очевидно начинът, по който Станишев прави политика, не се възприема от партията.

Той обясни, че подкрепя Нинова по две причини: "Първо, защото тя воюва честно и искрено с паралелната държава и се бори за нормализирането на България. И второ, защото не виждам в нея меркантилност и удовлетворяване на лични интереси. Нещо, което не мога да твърдя за някои от предишните лидери на партията".

"Сега основната задача на Корнелия Нинова е консолидация на левицата и на БСП, на всички, които искаме да си извоюваме държавата. Няма меркантилност в нея и удовлетворяване на лични интереси, което не мога да твърдя за някои предишни лидери на партията", каза още Овчаров.

mediapool.bg