Кламер БГ - Новини: Общо 210 т са изровените опасни отпадъци по "Боклукгейт" край с. Рупци

Общо 210 т са изровените опасни отпадъци по "Боклукгейт" край с. Рупци

България

|
Четв, 20 Авг 2020г. 16:27ч.
Общо 210 т са изровените опасни отпадъци по "Боклукгейт" край с. Рупци

Прокуратурата обяви, че е приключила разследването на открития загробен опасен отпадък в землището на с. Рупци, общ. Червен бряг, част от аферата с русенските бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови, за които държавното обвинение твърди, че с покровителството на бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков са предавали на конкретни фирми опасни отпадъци уж за обезвреждане, а те просто са били заравяни незаконно и създават опасност за околната среда и здравето на хората.

Прокуратурата вече проведе няколко акции по търсене на отпадъци от акумулатори на фирмата на Бобокови в региона на Плевен и Червен бряг.

Тази в Рупци бе в началото на юли, когато бе съобщено, че в силажни ями са открити 120 тона отпадък на Бобокови. Количеството там вече е 210 тона, който не подлежи на последващо рециклиране. От прокуратурата разпространиха снимки, на които се вижда как се товари буклукът, но какво се случва с него и къде ще се съхранява, не се посочва в съобщението.

Тези отпадъци са били предадени от дружество от групата "Монбат" на друго търговско дружество за съхранение, но то притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на с. Рупци, обясниха от обвинението.

Защитата на братята Бобокови твърди, че предаването на тези отпадъци е станало по договори и отговорността за тяхното обезвреждане не е на рециклиращото предприятие от групата на "Монбат", а на фирмите, които са поели ангажимента за обезвреждането им. Прокуратурата обаче смята, че и бизнесмените имат вина.

Заедно с тях и бившия зам.-екоминистър, обвиняеми по делото са ексшефът на плевенската РИОСВ Габриел Савов, собствениците на площадки за отпадъци в Плевенско Илиян Миховски, Айгюн Еминов и Васил Коцев, който пък съхранявал отпадък от "Монбат" в Кремиковци, както и бившият шеф на предприятието "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов, който е основният свидетел на обвинението.

През м. юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бяха открити и изровени и в местността "Лъката" край Червен бряг, припомнят от прокуратурата.

Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в гр. Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.

mediapool.bg